Nicolae Ciucă: În momentul de faţă nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022-2023 / Ieri am depăşit 1,6 milioane de metri cubi în depozitare

”Măsura este una de precauţie, o măsură prin care, aşa cum am demonstrat până în momentul de faţă, avem nevoie de menţinerea solidarităţii la nivelul Uniunii Europene, iar România a fost parte la toate deciziile care au consolidat solidaritatea în interiorul UE”, a spus premierul.

Şeful Executivului a anunţat că ”ieri s-a depăşit 1,6 milioane de metri cubi în depozitare”.

”Ce pot să vă spun în momentul de faţă este că ieri am depăşit 1,6 milioane de metri cubi în depozitare, ca atare, evoluţia depozitării zilnice este una foarte consistentă şi încurajatoare”, a arătat premierul, afirmând că şi-au propus ca la 1 noiembrie să se ajungă la 80% din capacitate. ”

Noi am fi trebuit ca, până la 1 august, să ajungem la 46%, 57% la 1 septembrie, 66% dacă nu mă înşel la 1 octombrie şi 80% la 1 noiembrie. (..) Aşa cum arată cifrele astăzi, suntem peste procentele asumate şi chiar, la sfârşitul săptămânii trecute aveam 200 de milioane de metri cubi peste ceea ce aveam în depozite în perioada similară a anului trecut. Ca atare, nu există în momentul da faţă, am avut un grup de lucru dedicat, cu toate instituţiile din domeniul exploatării şi depozitării gazelor şi în momentul de faţă nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022-2023” a arătat şeful Executivului. 

Potrivit premierului, această decizie privind reducerea consumului de gaze se va lua în funcţie de ”cantităţile de gaz care vor exista în depozitare înainte de începutul iernii” şi a afirmat că, din datele pe care le-a citit în această dimineaţă, Germania a anunţat că s-a reluat alimentarea cu gaz.

”Pe moment preocuparea noastră este să facem în aşa fel încât să ne asigurăm resursele necesare şi de gaz şi de cărbune pentru a putea să avem energie la iarnă. Nu este deloc lipsit de relevanţă ca exploatările de lignit să poată să extragă şi să depoziteze cât mai mult, să nu ne mai întâlnim cu situaţia de anul trecut, când în depozite aveam o cantitate care ne asigura funcţionarea centralelor pe cărbune de la 3 la 5 zile maxim. Toate aceste date depind foarte mult şi de condiţiille meteorologice”, a afirmat Ciucă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed