Nicolae Feraru: ”Nu mă voi repatria, am încercat. După 32 de ani, viața mea s-a mutat aici, în America”

Nicolae Feraru (70 ani) este unul din artiștii originali ce și-a câștigat privilegiul pe viață de a fi sponsorizat și invitat la marile concerte ce reprezintă cultura modernă Statelor Unite.

Barack Obama i-a semnat personal scrisoarea ce însoțește cea mai mare distincție oferită de statul american pentru promovarea artelor populare. Din partea conaționalilor a primit un premiu supriză, o diplomă neînrămată, completată ”pe genunchi”, cu dezacorduri gramaticale. Și astfel de situații l-au făcut pe țambalagiul de origine română să-și scoată din cap repatrierea. Maestrul Feraru ne recunoaște că a încercat de câteva ori să rămână la București însă nu s-a acomodat.

”Revin în România pentru neamurile mele dragi, pentru vizite, pendulez. Odată am încercat  să stau mai mult însă mi-a fost tare greu, nu m-am acomodat. Locuiesc de peste 30 de ani peste Ocean, sunt cetățean american de vreo 20 ani, am pensie, mulți prieteni, nepoți, evenimente. Acum chiar iese din calcul să revin având în vedere situația epidemiologică și vârsta mea”, ne spune Nicole Feraru care ne asigură că e bine, sănătos, fericit de cine se interesează de el, mai puțin de politicienii români.

”Nu pot să vă zic câte nume ale autorităților culturale române m-au căutat la Chicago după ce am fost felicitat de Bill Clinton, chiar bonificat pentru activitatea mea de Ombama. N-au dorit decât să pară că-i interesează, s-au prefăcut că reprezintă interesele țării ce i-au investit. Obama mi-a dat un trofeu înrămat, semnat în original,  reprezentanții culturii din România o diplomă tipizată, neînrămată, completată aiurea. Ce mi-au promis?Tot. Că voi fi ”cetățean de onoare” (al Bucureștiului-n.r.). Am primit doar o diplomă, fără ramă, ca cele printate de la Walmart (o rețea de supermarketuri în SUA-n.r.). Să mă iertați, sunt de mult plecat, nu mai știu bine gramatica limbii române dar îmi pare că și aia a fost completată așa, în vânt. Cum ”SE ACORDĂ MAESTRUL NICOLAE FERARU”? Așa scrie…”, face haz de necaz artistul. în viața căruia vârsta de 70 de ani a venit odată cu pandemia. ”M-am aniversat în Las Vegas. Aș mai fi stat însă riscam să rămân acolo mult și bine. Căci se anulau zborurile de la o oră la alta. Am trăit ceva frică însă am ajuns cu bine. Mulțumesc tuturor celor ce m-au urat din țară”

Nicolae Feraru, muzicianul ce a acompaniat toți  marii lăutari și soliști de muzică populară ai României, a ales să rămână în SUA în ’88 , în timpul unui turneu folcloric.

Supărat că TVR-ul l-a exclus din programele muzicale din cauza înfățișării sale, mai închisă la culoare a luat-o de la 0, ca muncitor anonim în America, însă nejudecat pe criterii de rasă și culoare. Conștiinciozitatea sa profesională a fost răsplătită cu cea mai mare distincție oferită de statul american pentru promovarea artelor populare. Bonus o scrisoare semnată personal Barack Obama și 25.000 dolari. Cu țambalul său i-a cântat lui Obama, Bill Clinton, congresmanilor, dar și la mii de americani ca invitat la cel mai mare festival muzical de peste ocean, World Music Festival Chicago. Reper al culturii modern americane, poza lui Nicolae Feraru s-a aflat în săli de cultură, instituții, ba chiar pe autobuze.

Nicolae Feraru în vizită la Constantin Vasile, alias  Nicu Gigantu, unul din ultimii lăutari și soliști de romanțe ai României

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed