Nicu Marcu, ASF: Cu cât concurența este mai mare, cu atât tarifele RCA vor fi mai mici

Gradul de educație financiară a crescut în România, iar acest lucru s-a observat în criza pandemică, atunci când românii au fost precauți și rezilienți când vine vorba de gestionarea cheltuielilor în raport cu veniturile. De asemenea, sistemele financiare autohtone sunt mai solide și pregătite să facă față unei crize. Acestea sunt câteva din concluziile Conferinței Europene a Serviciilor Financiare ECFS2022 Sustenabilitate şi Rezilienţă – Noile Coordonate ale Pieţelor Financiare Ediţia a VI-a, organizată de Institutul de Studii Financiare în perioada 24-25 martie, la Brașov.

De asemenea, în cadrul conferinței, au fost organizate patru paneluri la care s-au înscris 121 de cadre didactice și doctoranzi preocupați de teme din domeniul piețelor financiare care au pregătit și susținut 50 de teme de cercetare. La această ediție a conferinței ECFS au fost prezenți în format online și fizic cercetători și cadre didactice din Albania, China, Elveția, Italia, Polonia, Spania și România.

Institutul de Studii Financiare a avut un rol esențial în creșterea gradului de educație financiară, a declarat Nicu Marcu, președintele Autorității pentru Supraveghere Financiară.

„În urmă cu doi ani, stabileam împreună cu cei din conducerea ISF obiective îndrăznețe și mă bucur să spun că acestea au fost cu mult depășite. Avem în lucru și un proiect de internship pentru studenți, pe care îl vom demara în curând și care ne va da posibilitatea să recrutăm personal din rândul viitorilor absolvenți. 

ISF a performat chiar și în pandemie, când toată activitatea s-a desfășurat cu precădere în mediul online. Spre exemplu, în 2021, în ceea ce privește educația financiară, au fost realizate 66 de sesiuni de programe educaționale prin care au fost instruite 800 de persoane. În unele universități au fost solicitate sesiuni suplimentare pentru că interesul a fost ridicat, iar locurile s-au epuizat rapid. 

Astfel, au mai fost alte 23 de sesiuni în care au fost cursanți 900 de profesori preuniversitari, precum și încă 51 de sesiuni în care au fost cursanți 4.061 de studenți. Îi felicit pe toți angajații ISF!

Ne dorim să creștem gradul de cuprindere a educației financiare și, din această perspectivă, doresc să salut inițiativa Parlamentului de a institui o zi națională e educației financiare”, a afirmat domnul Nicu Marcu, Președintele ASF.

Dincolo de problematica educației financiare, Președintele ASF a subliniat faptul că piața RCA are nevoie de o concurență mai puternică și de mecanisme de reglare, mai ales pe zona tarifelor. 

„Ne preocupă, de o bună perioadă de timp, găsirea unei soluții referitoare la piața RCA. ASF a venit cu o propunere de hotărâre de guvern pentru limitarea temporară a tarifelor în scopul protejării populației. Probabil ca în perioada următoare aceasta variantă va fi adoptată, pentru un interval de timp limitat. Ne dorim, așa cum scrie în lege, din 2017, înființarea unei companii de stat care să fie operațională în scurt timp. Era de dorit ca piața să regleze tarifele, dar în România funcționează puține companii pe această zonă. Noi încercăm sa atragem și alte societăți din alte țări. Cu cât e concurența mai mare, cu atât va crește și eficienta și tarifele vor fi mai mici, a declarat Nicu Marcu, președintele ASF

Dezvoltarea sustenabilă este esențială pentru un stat membru UE, ținând cont de prioritățile Comisiei Europene pe termen mediu și lung, explică Leonardo Badea, vice-guvernator BNR.

Avem două șocuri majore care afectează sustenabilitatea: pandemia și conflictul din Ucraina. La nivelul UE, din 2020, la începutul pandemiei, au apărut schimbări de comportament ale consumatorului. Potrivit unui studiu, 42% din cei care au răspuns au amânat achizițiile majore și 80% nu și-au făcut planuri de vacanță, la nivel UE. Unele sectoare au mai reziliente decât altele, precum IT și sectorul bancar. 

Sectorul bancar trebuie să continue să asigure un echilibru, chiar dacă e bine capitalizat, trebuie să recunoaștem că are un grad mare de volatilitate- nu știm exact ce măsuri vor fi adoptate la nivel european. Cert este că, de această dată, băncile au fost mult mai bine pregătite și pentru pandemie și pentru criză. Sectorul bancar autohton, în acest moment nu este expus la acest conflict din Ucraina”, a explicat Leonardo Badea, viceguvernator BNR.

Avem nevoie de o strategie națională pentru creșterea gradului de educație financiară, este de părere Adrian Câciu, ministrul Finanțelor Publice.

Situațiile complicate ne demonstrează că nu suntem suficient pregătiți. Respectiv că avem nevoie de educație continuă. Nu poate exista dezvoltare fără educație. Carențele educației, mai ales financiară, produc costuri individuale dar și statale. Am făcut pași importanți în  ultimii ani. 

Atunci când există oportunități pentru cetățeni de a se împrumuta în condiții avantajoase, lipsește acea prudență în a te uita pe viitor dacă poți plăti peste ani. Aici intervine educația financiară- că te ajută să te raportezi la ce ai nevoie, nu la ce îți dorești, iar când vine vorba de ce îți dorești, te ajută să planifici rezonabil această realizare, în timp.

Educația financiară trebuie să fie mult mai prezentă în societate și mult mai bine promovată  și diseminată pe toate palierele societății. Cercetarea în acest domeniu trebuie dezvoltată, și nu numai cercetarea ci și formarea de noi specialiști. De exemplu, e nevoie de analiști de macro-economie și macro-financiari. 

Pentru creșterea gradului de educație financiară e nevoie un efort comun la nivel guvernamental, la care să se alăture și mediul economic și specialiștii. Îmi doresc o strategie națională pentru educație financiară, și un program național  pentru educație financiară, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Acești doi ani de pandemie au demonstrat o maturitate și o reziliență a piețelor financiare locale, este de părere Valentin IONESCU, președintele ISF.

 ”Măsurile dure și restrictive adoptate imediat de guverne la începutul pandemiei, în prima parte a anului 2020, au afectat piața de capital la nivel mondial. În România, bursa a suferit o corecție, într-o perioadă scurtă, de 30%. Dar și-a revenit imediat și a continuat să se dezvolte. Comparativ cu alte crize istorice, în acest moment piețele financiare sunt mature, instrumentele mai complexe, iar viteza de reacție a ASF a fost foarte bună, imediată. Riscurile sunt monitorizate și există măsuri pregătite pentru orice scenariu. Revin la subiectul conferinței de astăzi și vreau să subliniez faptul că, pentru a fi rezilient financiar, trebuie să ai noțiuni de bază de educație financiară. Cum gestionăm veniturile, comparativ cu cheltuielile rămâne factorul critic pe timp de criză când vine vorba de reziliență. . Familiile cu un grad înalt de educație financiară au luat măsuri preventive și sunt pregătite pentru un șoc neașteptat. De asemenea, alfabetizarea financiară este esențială”, a explicat președintele ISF, Valentin Ionescu.

Potrivit acestuia, piața asigurărilor a avut un avans important anul trecut, direct proporțional cu creșterea gradului de educație financiară.

În 2021, piața asigurărilor a crescut cu 24%. Cele mai importante creșteri s-au văzut la asigurările de viață și cele de sănătate și sperăm că acest trend să se mențină. Despăgubirile achitate ce companiile de asigurări au fost la 7,6 miliarde de lei, ceea ce arată că industria este rezilientă. De asemenea, în 2021, coeficientul de lichiditate a fost în creștere pentru societățile de asigurări, comparativ cu 2020. În ciuda situațiilor adverse, piețele financiare supravegheate de ASF s-au dovedit reziliente”, a declarat Valentin Ionescu, președintele ISF.

Bursa autohtonă este aproape să o depășească pe cea din Praga, când vine vorba de capitalizare, spune Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Am ajuns la 29 de miliarde de euro, capitalizarea companiilor locale listate- ne apropiem de liga piețelor din Regiune, am depășit anul trecut capitalizarea bursei de la Budapesta, ne apropiem de capitalizarea bursei de la Praga. Volumele de tranzacționare sunt în creștere, pe toate tipurile de instrumente financiare.

2021 a fost un an extraordinar pentru BVB. Pe de altă parte, credem că suntem la început. Probabil că vom vedea în următoarele luni o ușoară încetinire, din cauza conflictului din Ucraina. 

În ultimul an, 8 companii din tehnologie s-au listat, câteva din agricultură. 

Suita de crize din care trecem a început în urmă cu 15 ani. Atunci am înțeles că depinzi de companiile de lângă tine, că ai nevoie de companii locale. După 2007-2008 am văzut o creștere a băncilor locale pe piața din România. Ce vedem la BVB e o continuare a acestui trend. 

Companiile vin la bursă pentru vizibilitate. Avem industria fondurilor de pensii, industria fondurilor de investiții (100 de mii de oameni în plus au investit anul trecut, prin fonduri de investiții, pe BVB), avem investitori pe retail, care investesc direct la bursă”, a explicat Radu Hanga. 

Piața financiară are rolul de a drena resursele către investiții, spune Acad. Lucian ALBU, președintele Consiliului Științific al ISF.

Sustenabilitatea piețelor financiare e dată de principiile pe care funcționează piața financiară în lume. În perioada ultimilor două mandate ale ASF, s-a reușit trecerea României pe piețele emergente de capital. Unii economiști spun că piața financiară e creatoare de monedă, alături de sistemul bancar. 

Educația financiară nu se face punctual din cursuri, evenimente sau campanii. Dacă ne uităm la țările din Vest, acolo pornește de la grădiniță, din familie, toată societatea e construită pe această bază. Economiile lor au succes pe termen lung pentru că populația și companiile, guvernul, piața financiară au asteptări raționale, au un comportament prudent și echilibrat. 

România a depășit Grecia, Slovacia și Lituania la venitul mediu pe cap mediu de locuitor. În domeniul pieței financiare, suntem încă în urmă, dar în ton cu țările Estice din UE”, a explicat Acad. Lucian ALBU, președintele Consiliului Științific al ISF.

Nevoia de adaptare a strategiei companiilor la politicile guvewrnamentale și trendurile sociale a creat un nou job- ESG manager, extrem de căutat în lume, a explicat Alexandra Smedoiu, președinte CFA.

Tot mai mulți tineri cu vârste între 25 și 35 de ani vor să se certifice la noi, titlul CFA fiind unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregătește și testează candidații în domeniul eticii și standardelor profesionale, analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investiții.

De asemenea, e esențială pregătirea continuă motiv pentru care ne străduim să aducem speakeri și cursuri noi pe piața din România. 

În pararel, contribuim la creșterea educației financiare, prin voluntariat. Ne uităm și la subiecte noi, respectiv anul trecut am lansat o nouă certificare, care necesită un singur examen și 120 de studiu dual. Am observat un interes foarte crescut. De asemenea, am primit întrebări din partea unor angajatori care își doresc să pregătească analiști, pentru a crea strategii pe mediul social și guvernanță. E nevoie ca de aer de specialiști pe această zonă în tot spațiul european- respectiv de această profesie nouă- ESG manager”, a explicat Alexandra Smedoiu, președinte CFA.

INSTITUTUL DE STUDII FINANCIARE (ISF), fondat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, este un centru de excelență în domeniul studierii piețelor de profil și derulării programelor de educație financiare pentru asigurarea competențelor, aptitudinilor și cunoștințelor personalului instituțiilor financiare și a personalului ASF și pentru creșterea nivelului de educație financiară al consumatorilor de servicii și produse financiare non-bancare. Pe termen lung, ISF îşi propune alinierea activităţii la cerinţele europene, trecerea de la acumularea de cunoștințe la acumularea și evaluarea de competențe, furnizarea de programe de formare profesională pentru domeniul financiar nebancar adaptate noilor procese organizaţionale, determinate de cerinţele legislative, de dinamica pieţei și a cadrului european, contribuind la maturizarea pieţei financiare nebancare din România, la crearea capacităţii acesteia de a face faţă concurenţei induse de globalizare sau efectelor crizelor economice.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed