Nicuşor Dan, întrebat cum va face rost Primăria de bani pentru achiziţia ELCEN: Vă spun foarte direct, nu există banii ăştia acum şi nu vor exista dacă Guvernul nu ne ajută

Întrebat cum va face rost Primăria de bani ca să achiziţioneze ELCEN, dat fiind că preluarea Electrocentrale Bucureşti de către Primăria Capitalei va fi supusă votului consilierilor generali în şedinţa pe 1 septembrie, Nicuşor Dan a afirmat: ”Vă spun foarte direct, nu există banii ăştia acum şi nu vor exista dacă Guvernul nu ne ajută. Nu cerem bani de la Guvern, cerem numai să ne extindă limita de îndatorare, pentru că Bucureştiul, spre deosebire de capitalele europene, este un oraş foarte, foarte puţin îndatorat. Deci banii aceştia nu există acum, sperăm ca Guvernul să înţeleagă problema şi să ne ajute ca să avem nişte bani cu care să plătim prima tranşă. De ce facem hotărârea asta de Consiliu acum pe 1 septembrie? Pentru că de această hotărâre depinde verificarea pe care urmează să o facă Consiliul Concurenţei, deci imediat ce noi dăm hotărârea în Consiliul General, întreg dosarul se poate duce la Consiliul Concurenţei, care trebuie să se pronunţe dacă e concurenţial sau neconcurenţial ca ELCEN să fuzioneze cu termoenergetica”.

El a precizat că speră ca, în felul acesta să fie încheoat tot procesul până la 31 decembrie.

”Dacă nu încheiem procesul până la 31 decembrie, nu vom putea să facem nimic în acele prime luni din 2022, până când bugetul local este aprobat, ceea ce înseamnă că bugetul naţional trebuie să fie aprobat, trebuie să facem noi evaluarea, trebuie să facem dezbaterea publică. Deci, anul ăsta, după cum ştiţi, s-a întâmplat pe 7 sau pe 9 mai, nu mai îmi aduc aminte exact. Preţul de achiziţie al ELCEN, după evaluarea pe care ELCEN a făcut-o, urmare a faptului că am exprimat eu ca primar intenţia de achiziţie, este de 1,075 de miliarde, dar nu se pune problema să plătim toţi banii ăştia deodată, ci să plătim o primă tranşă, undeva la 2-300 de milioane”, a adăugat Nicuşor Dan.

ELCEN a trimis adrese către Termoenergetica şi Primăria Capitalei în prima parte a lunii iulie, prin care solicita „confirmarea intenţiei şi a voinţei Municipiului Bucureşti privind realizarea transferului de activitate de la Societatea Electrocentrale Bucureşti SA către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA prin cumpărarea tuturor activelor Societăţii Electrocentrale Bucureşti SA care contribuie la activitatea de producţie a energiei electrice şi termice, active ce vor fi transferate fără întreruperea activităţii, împreună cu toate contractele ce contribuie la realizarea acesteia, pentru ca Termoenergetica Bucureşti SA să iniţieze demersurile legate necesare pentru realizarea transferului şi atingerea obiectivului privind constituirea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) integrat în Municipiul Bucureşti”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed