Nivelul amenzilor date de ANPC între februarie- iulie, mai mare cu 50 de milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă din 2019/ Valoarea mărfurilor oprite de la comercializare a crescut de opt ori între cele două perioade

ANPC a prezentat, joi, printr-un comunicat de presă, bilanţul primelor şase luni de mandat al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu. 

 

„Activitatea de control şi supraveghere piaţă a ANPC, ca rol preponderent al instituţiei, în România, a înregistrat, în raport cu perioada similară a anului 2019, lunile februarie-iulie, o creştere substanţială, atât la nivelul amenzilor contravenţionale aplicate – aproximativ 109 milioane lei, în 2022, faţă de 59 milioane lei, în 2019 -, ca şi la nivelul amenzilor încasate, 12,5 milioane lei, în 2022, faţă de 10 milioane, în 2019. Totodată, valoarea mărfurilor comunitare neconforme oprite definitiv de la comercializare a crescut, în perioada februarie-iulie 2022, de peste 8 ori, faţă de cea similară din 2019, de la 1 milion lei, la 8,5 milioane lei”, se arată în comunicat. 

 

Potrivit sursei citate, în acest an au fost dispuse 968 de măsuri de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor. 

 

„Dacă vorbim despre numărul proceselor verbale de prelevare a produselor în vederea analizării acestora, şi în acest sens, în primele şase luni de mandat ale preşedintelui Constantinescu, s-a înregistrat o creştere de 8 ori a acestuia – de la 46, în 2019, la 358, în 2022. Poate unul dintre cele mai discutate subiecte ale primului semestru al anului 2022 l-au constituit măsurile de oprire temporară a prestării serviciului, până la remedierea deficienţelor. Din acest punct de vedere, faţă de prima parte a anului 2019, când practic nu s-au înregistrat astfel de măsuri dispuse operatorilor economici, în perioada februarie-iulie 2022, doar, au fost dispuse 968 astfel de măsuri”, a transmis ANPC. 

 

Bilanţul a amintit campaniile ample de control realizate la marile lanţuri de magazine sau la marile companii multinaţionale prestatoare de servicii. Astfel, în perioada 23 februarie – 4 martie, s-au desfăşurat 334 de acţiuni de control la magazine aparţinând lanţurilor Mega Image, Carrefour, Lidl, Penny, Profi, Kaufland, Auchan, Selgros şi Cora. 

 

Au fost date 384 de amenzi în valoare totală de 3,9 milioane lei, au fost închise temporar 68 de unităţi, au fost formulate trei propuneri de închidere pentru cel mult şase luni şi au fost retrase de la comercializare produse de 150.000 de lei.  

 

„Tot prin măsuri manageriale, în aceste prime şase luni de mandat, preşedintele Horia Constantinescu a reglementat actualizarea tarifelor prevăzute pentru serviciile Direcţiei de Metale Preţioase, din cadrul instituţiei, determinând o creştere substanţială a nivelului încasărilor realizate anual de această Direcţie, respectiv, pentru semestrul al doilea al anului 2022, se preconizează o creştere a veniturilor Direcţiei cu 35% faţă de suma încasată în perioada similară a anului trecut, aproximativ 8 milioane lei”, a mai transmis ANPC. 

 

Totodată, în această perioadă a fost transpusă în legislaţia naţională Directiva Omnibus, prin care se înăspresc efectiv amenzile, de la 20.000 lei la 100.000 lei şi de la 0,1% la 4% din cifra de afaceri anuală realizată pe teritoriul României în anul financiar anterior sancţionării, pentru încălcarea pe scară largă sau pentru încălcarea pe scară largă cu o dimensiune specifică Uniunii Europene sau, după caz, amendă între 200.000 euro şi 2 milioane euro, dacă informaţiile privind cifra de afaceri realizată în anul financiar anterior sancţionării nu sunt disponibile.

 

Alte măsuri luate în acest an au fost eficientizarea direcţiilor mai noi ale ANPC.

 

„Doar Direcţia de Insolvenţa Persoanelor Fizice, de exemplu, a înregistrat, în primul semestru al anului 2022 un număr de 40 de cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă, mai mare decât cele primite în cursul întregului an 2021, respectiv 35, şi de aproape 2 ori mai mare decât în primul an de activitate al Direcţiei, 2018, adică 21 cereri”, a precizat ANPC. 

 

Au existat şi mai multe iniţiative care au reprezentat premiere. Este vorba de aplicarea celei mai mari amenzi din istoria ANPC – 2 milioane euro – unei companii aviatice care a “prejudiciat zeci de mii de consumatori, din România şi din ţările Uniunii Europene, timp de mai bine de un an”, dar şi de înfiinţarea a patru comandamente noi de vacanţă estivală, în afara celui tradiţional dedicat Mării Negre şi Deltei Dunării. Cele patru comandament nou-înfiinţate sunt: Comandamentul Munte (Valea Prahovei, Braşov, Sibiu, Covasna, Harghita), Comandamentul Moldova-Bucovina (Neamţ, Suceava, Iaşi), Comandamentul Maramureş (Valea Izei, Săpânţa, Sighetu Marmaţiei), Comandamentul Mehedinţi (Băile Herculane, Clisura Dunării). 

 

ANPC a prezentat şi un bilanţ al celor cinci comandamente de vacanţă, până la 20 iulie. Astfel, au fost controlaţi 1.600 de operatori, au fost date peste 1.000 de amenzi, în valoare de 7,7 milioane de lei, şi au fost închise temporar 320 de unităţi, până la remedierea deficienţelor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed