Nivelul investiţiilor pe plan global va ajunge în 2012 la un nou record

Investiţiile sunt din nou pe val. Cel puţin aşa reiese dintr-o analiză a Conferinţei Naţiunilor Unite pe teme de comerţ şi dezvoltare în care au fost chestionaţi 236 de lideri din cadrul multinaţionalelor şi 116 agenţi de promovare din domeniul investiţiilor. Potrivit raportului, 2012 va fi un an bogat în investiţii, nivelul acestora la nivel global urmând să ajungă la 2.000 de miliarde de dolari, aproape de nivelul record de 2.100 de miliarde de dolari atins în 2007.

 Estimări optmiste dacă ţinem cont că entuziasmul din 2007 a fost retezat la jumătate în 2009 când totalul investiţiilor a scăzut la 1.100 de miliarde de dolari. Potrivit analizei, China va beneficia cel mai mult de acest avânt al investiţiilor între 2010 şi 2012. O vor urma India, Brazilia, Statele Unite şi Rusia. Principalele patru ţări în curs de dezvoltare, China, India, Brazilia şi Rusia figurează pentru prima dată în grupul primelor cinci destinaţii ale investiţiilor străine. Şi Mexicul avansează de pe poziţia a 12-a pe locul 6. Franţa rămâne poziţia 14, în urma Marii Britanii şi a Germaniei. În privinţa clasamentului ţărilor care investesc, primul loc îl ocupă Statele Unite. Iar Germania, Marea Britanie şi Franţa ţin aproape. Veştile bune în planul investiţiilor nu vizează însă toate sectoarele.

Printre ţintele favorite ale investitorilor se vor număra, potrivit raportului, industria extractivă şi serviciile, însă, viitorul va depinde şi de cât de afectat a fost de criză fiecare sector în parte. Industria, chimia, automobilele, şi electronivele şi-au redus programele de investiţii. În schimb sectorul farmaceutic, alimentar al băuturilor şi ţigărilor, mai puţin afectate de criză au continuat plasamentele. În privinţa serviciilor, companiile de telecomunicaţii, de distribuţie şi cele de sănătate vor continua să investească în străinătate.

Ceea ce nu precizează analiza este dacă aceasta revenire în domeniul plasamentelor se va datora unor investiţii concrete care să aducă locuri de muncă sau unor fiziuni şi achiziţii, fenomene care au luat amploare în ultimele luni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed