AcasăActualitateMediuNoi avertizări cod galben și portocaliu de caniculă pentru mare parte a...

Noi avertizări cod galben și portocaliu de caniculă pentru mare parte a țării. Revin și vijeliile

Recorduri de temperaturi au fost înregistrate în ultima perioadă la mai multe stații meteorologice din țară, iar meteorologii spun că se va menține canicula și în următoarele zile. De altfel, durata acestui val de căldură în România ar fi una record, iar miercuri meteorologii au emis noi avertizări cod galben și portocaliu de caniculă pentru mare parte a țării.

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări cod galben și cod portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat pentru miercuri, fiind vizată inclusiv Capitala.

Temperaturi de până la 40 de grade în Oltenia și Muntenia

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de miercuri valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice și local în cele vestice, centrale și estice. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

În Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Canicula persistă joi și vineri

O avertizare cod galben de caniculă a fost emisă și pentru zilele de joi și vineri, când meteorologii spun că se va menține valul de căldură în vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade.

Revin și vijeliile

Astfel, miercuri, de la ora 12:00 și până joi, la ora 02:00, va fi în vigoare o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină.

Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie), conform meteorologilor.

Tot miercuri, în intervalul 14:00 – 22:00 va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu pentru jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei.

Local, în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp.

O a doua avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică va fi în vigoare joi, în intervalul ora 03:00 – ora 22:00, fiind vizate nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură.

Local, în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Durată record a valului de căldură în România

Potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, în zilele cu avertizări roșu și portocaliu s-au înregistrat recorduri de temperatură la 68 de stații meteorologice din vestul și sud-vestul țării.

Ea a precizat că la acele stații meteo au fost înregistrate cele mai ridicate valori de temperaturi maxime zilnice pentru zilele respective.

“Dintre cele 68 de stații, la 16 am avut chiar recorduri lunare, fiind cele mai ridicate valori pentru o zi din luna iulie din zona respectivă”, a spus directorul ANM pentru Digi 24.

“Cu siguranță durata acestui val de căldură din perspectiva maximelor diurne, dar și al nopților tropicale, au făcut ca acesta să fie unul, la nivelul numărului de zile consecutive, posibil din nou un record”, a declarat Elena Mateescu.

Cum va fi vremea până în 29 iulie

Miercuri (27 iulie), în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Pentru aceste zone, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu.

De miercuri până vineri, valul de căldură se va menține în special în jumătatea de sud a țării, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade. În aceste trei zile este în vigoare o avertizare cod galben.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.