x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(7) "externe"

Noi proteste în Belarus și zeci de arestări. Poliția a scos în stradă blindate și tunuri cu apă

Zeci de mii de oameni au ieșit din nou în stradă, duminică, pentru a-i cere demisia președintelui Aleksandr Lukanșenko.

Autor: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 22.11.2020, 15:48

Încă de la primele ore ale dimineții, forțele de ordine au desfășurat trupe, blindate și tunuri cu apă pe străzile din Minsk. Zeci de protestatari au fost arestați, relatează presa internațională.

 

În București au început să se fure trotinetele electrice lăsate pe stradă pentru a fi închiriate

 

Mai multe grupuri de manifestanți au mărșăluit în cartierele din Minsk având asupra lor drapelul roșu-alb al opoziției și scandând ”Trăiască Belarus!”

 

Banca Națională (BNR) acuză PSD de utilizarea abuzivă a imaginii sale în spoturile electorale

 

O jurnalistă a France Presse, citată de Agerpres, a relatat că în unele locuri rețelele de comunicații au fost întrerupte și aproximativ zece stații de metrou au fost închise.

 

Deși numărul protestatarilor este în scădere, mișcarea de contestare a actualului Președinte este în continuare amplă. De peste trei luni, oamenii contestă în stradă rezultatul alegerilor din 9 august, despre care spun că a fost fraudat. Lukașenko, în vâstă de 66 de ani, susține că a câștigat cel de-al șaselea mandat cu peste 80% din voturi în fața liderei opoziției, Svetlana Tihanovskaia. Aceasta a fost nevoită să fugă în Lituania după ce regimul a încercat să oprească prin violență manifestațiile din stradă.

 

Rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus nu au fost recunoscute nici de UE și SUA. Recent, Comisia Europeană a recomandat statelor din Uniunea Europeană să își reducă relațiile de cooperare cu regimul de la Minsk, în special cele comerciale și de securitate, ca reacție la refuzul Președintelui Aleksandr Lukașenko de a renunța la putere și la brutalitatea folosită împotriva protestatarilor. O decizie în acest sens ar putea fi adoptată la viitoarea reuniune a miniștrilor de Externe, programată pe 7 decembrie. În timp ce opoziția a primit sprijinul capitalelor occidentale, Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa, are susţinerea Rusiei.