x


  • EUR
    4.8415
    USD
    4.4172
string(16) "instant-articles"

NOI TENSIUNI româno-maghiare la VALEA UZULUI

Două comemorări sunt organizate separat de români și de maghiari, la Valea Uzului.

Author: Mihai Voican | Sursa: G4MEDIA | Publicat: 06.06.2019, 13:39

Două evenimente comemorative, unul organizat de români, altul de maghiari, tensionează din nou relațiile inter-etnice în Valea Uzului. Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe va organiza joi, între orele 17 și 20, manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului. Pe de altă parte, grupuri politice și consilieri județeni din CJ Covasna vor comemora și ei eroii căzuți și înmormântați în cimitirul din Valea Uzului.

 

Mininstrul de interne, Carmen Dan, a publicat un apel pe Facebook ”la comuniune și înțelegere” în contextul ceremoniei de la ”Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului”.

 

”Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! “Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, scrie ministrul Carmen Dan pe Facebook.

 

Pe de altă parte, Consiliul Județean Harghita cere, într-o adresă transmisă miercuri orașului Dărmănești să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, ”cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a UAT Dărmănești”.

 

În adresa transmisă orașului Dărmănești. , CJ Harghita susține că localitatea Valea Uzului se situează în județul Harghita și aparține din punct de vedere administrativ – teritorial comunei Sânmartin, județul Harghita.

 

”Pentru aceste motive de fapt și de drept, UAT Dărmănești nu avea competența legală să avizeze manifestări/ evenimente ce se situează pe raza teritorială a județului Harghita și a comunei Sânmartin”, se mai arată în adresă.

 

CJ Harghita atrage atenția că evenimentul ”poate atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală atât a organnizatorilor (…) cât și a comisiei din cadrul Consiliului Local al Orașului Dărmănești, care cu depășirea atribuțiilor au contribuit la avizarea vădit nelegală a organizării acestuia”.

 

Articolul integral pe G4MEDIA