AcasăEconomieNorvegia limitează accesul în porturile sale pentru ambarcaţiunile de pescuit ruseşti

Norvegia limitează accesul în porturile sale pentru ambarcaţiunile de pescuit ruseşti

”Monitorizăm îndeaproape activităţile Rusiei în apele şi porturile norvegiene pentru a împiedica Norvegia să devină o ţară de tranzit pentru transportul ilegal de mărfuri către Rusia”, a declarat ministrul norvegian de Externe Anniken Huitfeldt într-o conferinţă de presă.

”Am primit noi informaţii, ceea ce înseamnă că trebuie să întărim posibilitatea ca navele de pescuit ruseşti să facă escale în porturile norvegiene şi să creştem controalele”, a adăugat ea.

În practică, bărcile de pescuit ruseşti vor putea acum să facă escală doar la Kirkenes şi Batsfjord, pe malul Mării Barents, precum şi la TromsI, pe marginea Mării Norvegiei. Controalele vamale la bordul navelor vor fi, de asemenea, intensificate.

Deşi principalul motiv este acela de a împiedica Rusia să evite sancţiunile occidentale care o împiedică să importe multe bunuri şi mărfuri, Oslo a motivat că decizia face parte dintr-un context mai extins de vigilenţă sporită în jurul instalaţiilor sale de petrol şi gaze în mare şi pe coastă.

Scurgerile, precedate de explozii subacvatice, care au avut loc la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 săptămâna trecută în Marea Baltică, precum şi zborurile cu drone în apropierea unora dintre platformele sale offshore au determinat Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa în prezent, să consolideze securitatea infrastructurii energetice.

Chiar dacă nu este membră a Uniunii Europene, ţara scandinavă a adoptat aproape toate sancţiunile pe care Bruxelles-ul le-a impus Moscovei ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

La sfârşitul lunii aprilie, Oslo a decis să închidă porturile navelor ruseşti, dar a făcut o excepţie pentru bărcile de pescuit.

Astfel, Norvegia s-a temut că închiderea porturilor pentru aceste nave ar pune în pericol cooperarea bilaterală dintre cele două ţări în domeniul pescuitului.

Guvernul norvegian a subliniat joi importanţa continuării acestei cooperări. Din 1976, în baza unui acord încheiat în mijlocul Războiului Rece şi considerat exemplar în acest sens, Norvegia şi Rusia au convenit asupra cotelor de captură pentru mai multe specii din Marea Barents, care găzduieşte un volum preţios de cod.


 

 

Ultimele Articole