AcasăEconomieNorvegia semnează un acord prin care oferă finanţare de aproximativ 200 de...

Norvegia semnează un acord prin care oferă finanţare de aproximativ 200 de milioane de dolari Ucrainei pentru a achiziţiona gaze naturale

Finanţarea în valoare de 2 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 195 de milioane de dolari) va fi ”direcţionată” prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

De asemenea, finanţarea face parte dintr-un pachet de 10 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 976 de milioane de dolari) pe care Guvernul norvegian l-a alocat Ucrainei pentru perioada 2022-2023, se mai arată în comunicat.

”Ucraina a cerut în mod special Norvegiei sprijin pentru achiziţionarea de gaze naturale în această iarnă. Momentul este critic şi suntem foarte încântaţi că BERD va fi partenerul nostru în efectuarea achiziţiilor de gaze naturale”, a declarat ministrul norvegian al Finanţelor Trygve Slagsvold Vedum în comunicatul citat.

”Este important să furnizăm sprijinul printr-o organizaţie consacrată, recunoscută la nivel internaţional, care va asigura utilizarea eficientă şi transparentă a finanţării”, a subliniat el.

Compania energetică de stat ucraineană Naftogaz va fi ”destinatarul oficial al gazului” în Ucraina, iar plăţile vor fi efectuate direct către furnizorii europeni de gaze ”care au primit aprobare prealabilă”, se mai menţionează în comunicat.

Ultimele Articole