Noua lege supremă a sustenabilității pentru toate businessurile din Europa

Taxonomia. Un termen puțin înțeles deocamdată la nivel european, dar extrem de important pentru evoluția economiei românești, în contextul politicilor privind combaterea schimbărilor climatice, care au așezat în centru un nou principiu: „do no significant harm”.

Dat fiind impactul major pe care noile reglementări europene îl vor avea asupra României, acestea au fost analizate într-o nouă dezbatere ”Politici Europene pentru Noua Economie”, alături de europarlamentari români și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Ce solicită mediul de afaceri?

– Sprijin din partea reprezentanților României la Bruxelles, în relația cu Parlamentul European și Comisia Europeană, cu privire la forma finală a documentelor legate de taxonomie, astfel încât încadrarea și abordarea cu privire la gazul natural să nu fie restrictive sau excluzive.

– Cei care reprezintă țara în instituțiile europene să privească resursele de gaz, acționând în consecință, ca parte esențială și imperios necesară a mixului și a soluției energetice care ne va duce mai întâi la renunțarea la cărbune și lemn și apoi la decarbonare.

– Eligibilitatea extinsă a investițiilor ce privesc transportul și distribuția gazelor naturale.

– Stimulente și reglementări stimulante cu privire la viitorul transportului, infrastructură, combustibili alternativi și sprijinirea și implementare soluțiilor de tranziție – bazate și pe gazele naturale – spre un viitor verde, construit în jurul energiei regenerabile

– O strategie națională coerentă și funcțională, ce să cuprindă și o foaie de parcurs clară pentru România, cu privire la etapele Green Deal 2030 și 2050.

 

Ce este taxonomia?

 

„Motorul care va face din Green Deal o realitate. Va deveni regula numărul 1 în businessul viitorului apropiat și nu va exista niciun domeniu care nu se va raporta la ea ca la o lege supremă”, a explicat europarlamentarul Carmen Avram.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=3726454457441099

Fondurile puse la dispoziția statelor membre pentru redresare economică sunt o oportunitate pentru România de a ne dezvolta la nivel național. Acestea „nu vor veni însă în România într-o valiză pe avion, ci va trebui să avem proiecte mature, apte să absoarbă aceste resurse financiare”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=696013827703687

Tranziția economică spre o economie cu emisii nete zero trebuie să țină cont de capacitatea economiei de a dezvolta sau a îndeplini noile cerințe de mediu fără a pune în pericol competitivitatea economică și locurile de muncă. De aceea, trebuie ascultată în primul rând vocea industriei, a declarat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, în cadrul dezbaterii „Politici europene pentru Noua Economie”.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=326618498787107

România trebuie să participe activ în procesul de consultare publică privind noile reglementări europene care au în centru Pactul Ecologic, pentru a defini cum va arata viitoarea politică, atrage atenția europarlamentarul Victor Negrescu.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=3103941523041987

Tranziția spre o Uniune Europeană mai verde e negreșit o oportunitate de transformare pentru România. Fără îndoială însă, va exista un cost social uman al acestei înverziri a economiei europene, de aceea este foarte important să existe proiecte menite să reducă disparitățile între regiuni, spune europarlamentarul Adrian-Dragoș Benea.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=466690891179814

Cum poate România atinge țintele europene privind neutralitatea climatică fără a afecta economia, locurile de muncă, ci dimpotrivă, consolidându-și poziția, asigurând noi locuri de muncă și o creștere sustenabilă? Sectorul local de gaze naturale oferă numeroase oportunități în acest sens, inclusiv în ceea ce privește tehnologiile viitorului, precum hidrogenul, a afirmat Franck Neel, președintele Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG). El a explicat și ce rol poate juca Marea Neagră în privința hidrogenului.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=3846334115389227

România trebuie să continue extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, fiindcă doar 40% din necesarul la nivel național este acoperit în prezent, susține Livia Stan, Director of Public Affairs în cadrul companiei E.ON. Ea a explicat cum poate fi acest obiectiv susținut de fonduri europene, în condițiile noilor criterii de sustenabilitate.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=432235498036322

Care sunt soluțiile alternative pentru un sector al transporturilor cu emisii reduse de carbon? Radu Căprău, vicepreședinte al Confederației Patronale Concordia, a explicat cum poate România să profite de oportunitățile tranziției energetice folosindu-și punctele în care excelează, precum agricultura.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=3711464125586792

După 30 de ani lipsiți de investiții majore în sectorul de generare a energiei electrice în România, Green Deal și toate fondurile care pot fi atrase în sectorul energetic românesc reprezintă o șansă majoră. Înlocuirea centralelor pe cărbune, unde capacitățile existente au o vechime de peste 50 de ani și tehnologii extrem de poluante, cu unele pe bază de gaze naturale poate conduce la o reducere a emisiilor de carbon de până la 75%, a declarat Petru Rușeț, Managing Director, Siemens Energy.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=243650050595449

Este absolut nevoie de o colaborare între asociațiile private cu oficialii români, care la rândul lor susțin poziția României în propunerile de acte normative europene. De asemenea, legiuitorii trebuie să fie în dialog permanent și cu europarlamentarii români. Aceste linkuri lipsesc acum, atrage atenția Maria Grapini, europarlamentar.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=213865340462981

De ce România trebuie să fie foarte implicată în dezbaterile din instituțiile europene privind taxonomia? Pentru că poate avea un impact negativ pe termen lung în ceea ce privește tranziția energetică în România, cu niște costuri sociale uriașe, dacă nu vom ști să ne impunem punctele de vedere.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=143887917560862

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed