Noua revoluţie a românilor: EMIGRAREA

La 29 de ani de la revoluţia care ar fi trebuit să aducă odată cu sentimentul de libertate şi o viaţă mai uşoară, românii şi-au dat seama că interesele nu le sunt reprezentate în ţară, aproximativ 3,6 de milioane dintre aceştia emigrând de la intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007.

 

În anul în care România a celebrat 100 de ani de la Marea Unire, românii au deplâns mai mult ca oricând faptul că prietenii sau rudele lor îşi părăsesc patria în căutarea unui viitor mai bun, formulă care presupune fie slujbe mai bine plătite, fie stabilitate politică, fie un sistem de sănătate de care să nu le fie teamă, fie toate la un loc, la care pot adăuga multe altele. De la începutul valului de migraţie, de după căderea lui Ceauşescu, şi până la prezentul dominat de instabilitate politică, profilul emigrantului român s-a schimbat. Vorbim de o realitate tristă la împlinirea unui secol de la înfăptuirea „visului de aur“ al românilor despre care vorbea regina Maria, realitate alimentată de o dezamăgire a cetăţeanului faţă de ţară.

 

Conform unor estimări neoficiale, aproape cinci milioane de cetăţeni români trăiesc şi muncesc astăzi în străinătate, un exod fără precedent într-o Europă în timp de pace. Conform unui raport furnizat de Immigrant Integration Research Centre at Move, citat de publicaţia britanică „The Guardian“, numai Siria a avut un procentaj mai mare de cetăţeni care au emigrat, însă condiţiile, în mod evident, au fost cu totul altele. În prezent, diaspora românească este a patra ca mărime din Europa, după Marea Britanie, Polonia şi Germania, ţări cu o populaţie totală mult mai mare.

 

Articolul integral pe ADEVĂRUL

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed