x


  • EUR
    4.8595
    USD
    4.1198
string(7) "politic"

Noul comisar Vălean a jonglat cu cianurile de la ROȘIA MONTANĂ

Viitorul comisar european Adina Vălean a avut de-a lungul timpului poziții de respingere sau de apropiere de proiectul Roșia Montană.

Autor: Mihai Voican | Sursa: Cotidianul.ro | Publicat: 07.11.2019, 13:35

Comisarul desemnat de România, Adina Vălean, a jonglat de-a lungul timpului cu ideea dacă e bine sau nu să folosim cianurile la exploatarea resurselor aurifere din munții Apuseni. În 2007, trimitea scrisori la forurile europene cerând interzicerea folosirii cianurilor la Roşia Montană, iar în 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora. Trei ani mai târziu, a spus că este împotriva proiectului de exploatare a zăcământului de aur de la Roșia Montană și că nu a susținut niciodată Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). Atitudinea aceasta duplicitară a fost taxată de senatorul Mihai Goțiu, care a spus că acordul USR-PNL a fost încălcat după două zile. ”Acordul a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului PNL. Iar întrebările prietenilor mei nu au legătură doar cu onoarea și cuvântul d-lui Orban, ci și cu trecutul d-nei Adina Vălean. Pentru că cei care au luptat (și luptă) pentru Roșia Montană n-au uitat momentul din ianuarie 2010, când d-na Vălean, a găzduit, la Parlamentul European, un eveniment care făcea apologia cianurilor. Și n-au uitat că, în mai 2010, același Parlament European, a votat cu o largă majoritate, una dintre cele mai importante rezoluții în domeniul mediului – de interzicere a utilizării cianurilor în minerit. Unele țări europene au transpus rezoluția în legislația internă, dar nu și România, unde proiectele de lege anti-cianură sunt blocate în Camera Deputaților”, a spus Goțiu.

 

În 2007, Adina Vălean a fost unul dintre cei mai virulenţi opozanţi ai proiectului de la Roșia Montană. Atunci, un grup de tineri europarlamentari români, și din PSD și din PNL, și-a exprimat îngrijorarea, printr-o declarație, cu privire la viitorul mineritului pe bază de cianuri. În document, Adina Vălean şi ceilalţi semnatari se arătau îngrijoraţi în privinţa Proiectului Roşia Montană, care „este preconizat a deveni cea mai mare exploatare minieră de suprafaţă din Europa, ce presupune utilizarea a 200. 000 de tone de cianură”. Vălean îndemna Comisia şi Consiliul Europei „să sprijine noul proiect de lege al Parlamentului României care recomandă eliminarea mineritului pe bază de cianuri”. În 2010, în Parlamentul European a dat curs îngrijorărilor și a supus la vot o rezoluţie prin care se recomanda executivului european să interzică folosirea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri. Numai că, surpriză! Adina Vălean a votat împotriva adoptării rezoluţiei prin care se recomanda interzicerea folosirii metodei cu cianuri în minerit, susținând că s-a documentat mai serios în privinţa utilizării cianurilor. Mai mult, Vălean a organizat, în ianuarie 2010, într-o sală a Parlamentului European, un seminar care avea să dinamiteze viaţa publică din România. „Proiectul de la Roşia Montană este cel mai nou din România pentru că, aşa cum arată experţii, respectă standardele înalte de tehnologie şi de mediu şi cel mai vechi pentru că trenează pe hârtie de 12 ani”. Liberalii au fost luați prin surprindere și au fost nevoiți să spună că părerile Adinei Vălean sunt personale și nu implică partidul.

 

Articolul integral pe COTIDIANUL