x


 • EUR
  4.5975
  USD
  3.8945
 • 11° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  6 km/h
  Umiditate

  89%
  Presiune

  34033 hPa
string(7) "markets"

Noul El Dorado pentru aur: Deschiderea finanţelor islamice pentru metalul preţios aduce un val de aer proaspăt în piaţă

Aurul este acceptat pentru prima dată ca modalitate de investiţie în finanţele islamice, după ce grupul care stabileşte standardele pentru această industrie a adoptat o lege privind regulile schimburilor realizate cu metalul preţios, scrie Bloomberg.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 06.12.2016, 6:11 | Actualizat: 06.12.2016, 6:11

Astfel, aurul poate fi folosit în finanţele afacerilor islamice, o industrie în valoare de 1,88 mii de miliarde de dolari, conform Organizaţiei de Contabilitate şi Audit de la Institutul Financiar Islamic (AAOIFI), scrie ZF.RO.

 

SPDR Gold Trust, cel mai mare fond tranzacţionat la bursă cu active de aur, tranzacţionate sub simbolul GLD, va intra în categoria aurului care poate fi folosit, iar standardul ar putea deschide o nouă piaţă către băncile centrale, a declarat Mohd Daud Bakar, un economist arab, la o conferinţă de presă în Dubai.

 

De asemenea, lingourile fizice, dar şi monedele se vor califica la tranzacţionare, adaugă Natalie Dempster, director general al Consiliului Mondial al Aurului, o organizaţie de dezvoltare a pieţei din industria aurului. Printre normele impuse pentru o bancă să vândă aur se numără cerinţa ca banca să deconteze în aceeaşi zi sau să demonstreze că poate oferi cantitatea exactă de aur vândut în termen de o zi, a spus Dempster. Standardul se aplică şi pentru argint, potrivit lui Hamed Hassan Merah, secretar general al AAOIFI.

 

“Aceasta este o iniţiativă importantă atât pentru investitori islamici cât şi pentru industria aurului”, spune Aram Shishmanian, director executiv al World Gold Council.