Noul Guvern merge în Parlament. Opt pedelişti, patru udemerişti, patru tehnocraţi şi un independent

Noul guvern va avea 15 ministere. Postul de vicepremier va fi ocupat de Marko Bela. La Economie a fost propus Adriean Videanu, la Finanţe Sebastian Vlădescu, la Muncă Mihai Şeitan, iar la Transporturi Radu Berceanu.

Din noul cabinet vor mai face parte Vasile Blaga la Interne, Teodor Baconschi la Externe, Elena Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gabriel Oprea la Apărare şi Kelemen Hunor la Cultură.

La Justiţie rămâne Cătălin Predoiu, iar Gabriel Sandu revine la ministerul comunicaţiilor. Petru Funeriu a fost nominalizat la Educaţie, senatorul UDMR Ceke Attila va conduce Sănătatea, iar pentru agricultură este nominalizat Mihail Dumitru.

După audierile din comisii, va urma votul în plen, cel mai probabil miercuri. Ca să treacă de parlament, guvernul are nevoie de minimum 236 de voturi. Cabinetul Boc 4 îşi va intra în atribuţii după ce va depune jurământul în faţa preşedintelui ţării.

Prioritatea zero a guvernului o reprezintă adoptarea bugetului pe 2010, a declarat premierul desemnat Emil Boc. Aceasta este principala condiţie pentru ca FMI să acorde României cea de-a treia tranşă din împrumut, de 1,5 miliarde de euro. Banii ar urma să vină, cel mai probabil, în luna februarie, împreună cu miliardul de euro de la Comisia Europeană.

Adoptarea bugetului este principala condiţie pe care FMI şi Comisia Europeană au pus-o pentru a elibera cele 2,5 miliarde de euro, bani pe care guvernul îi aşteaptă ca pe aer, în condiţiile în care încasările bugetare şi împrumuturile de la bănci abia reuşesc să acopere cheltuielile curente.

Banii ar urma să vină în februarie după ce, în luna ianuarie, experţii străini vor veni într-o nouă misiune la Bucureşti. Potrivit declaraţiilor oficialilor FMI, sansele ca România să îşi îndeplinească ţintele stabilite în 2010, în principal cea privind reducerea deficitului bugetar de la 7 la 5,9 la sută, sunt destul de mari. Dovadă că au îmbunătăţit previziunile privind creşterea economică în 2010 de la 0,5 la 1,3 la sută.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrarii pe site pentru comentarii. Acum îti poti exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai usor. Comenteaza si tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed