Noul Robor începe să sperie

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de luna mai, a scăzut de la 3,11% față de 3,13% și a ajuns la cea mai scăzută valoare din 18 martie 2019. În schimb, noul Robor, adică indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, valabil la 1 iulie, este de 2,63%, față de 2,36%, anunțat pe 2 mai 2019. Acest indice a luat locul Robor-ului la calculul dobânzilor pentru creditele noi și pentru refinanțări. El a fost introdus de politicieni pentru a reduce povara ratelor la bănci însă evoluțiile din ultimul timp ar putea să îi sperie pe cei care au luat credite din mai și până azi precum și pe cei care vor să se împrumute în viitor. De ce?

 

Indicele de referință pentru creditele de consum (IRCC)  va crește ratele românilor în momentul în care inflația scade. Practic, IRCC indexează ratele viitoare cu inflația din trecut, mai exact de cu două trimestre în urmă. Astfel că, atunci când inflația va intra pe un trend de scădere, ratele vor fi în creștere. Și atunci va apărea marea dilemă: ori un cartof mai scump, ori o rată mai mare? Și dacă ne uităm la evoluția inflației, observăm că a intrat pe un trend de scădere. Rata anuală a prețurilor de consum a scăzut la 3,84% în luna iunie, după ce în luna mai se situa la 4,1%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Guvernatorul Mugur Isărescu a spus recent că nu vede o inflația de peste 4%.

 

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor înlocuiește din mai indicele Robor la calculul dobânzilor creditelor noi, conform OUG 19/2019, care a modificat OUG 114/2018, zisă și a lăcomiei. Acest indice se aplică doar persoanelor fizice, nicidecum companiilor, care vor ține cont în continuare de Robor. În data de 2 mai, BNR a anunțat prima valoare a indicelui nou de referință (IRCC), și anume 2,36%. Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la majoritatea creditelor în lei în derulare este în jur de 3,37%. Avem astfel mai multe discriminări: pe de-o parte între cei care au credite în vigoare, care merg pe vechiul Robor, și cei care își vor lua credite în lei de acum în colo, și pe de altă parte între persoanele fizice și cele juridice. Cine are acum credite poate apela însă la refinanțare astfel încât să beneficieze de IRCC mai mic. Aici este cu dus întors pentru că IRCC nu va fi tot timpul mai mic decât Robor, așa cum se întâmplă astăzi, când diferența este de 0,48, deși în mai a fost de 0,9%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed