Nu trebuie să fii deștept ca să fii bogat

0

Recent, economistul Sendhil Mullainathan, profesor la Harvard, a publicat un articol în New York Times despre procrastinarea în domeniul finanțelor personale. Autorul a recunoscut că, după ani de zile de procrastinare, într-un final a accesat contul său de pensionare. El a spus că a amânat ani de zile să facă acest lucru din cauză că această activitate îi dădea o stare de anxietate.
În acest context, publicația „The Conversation” se întreabă, dacă un eminent economist care face cercetări pe teme precum eonomisirea și creditele, are dificultăți în a înfrunta adevărul despre banii puși deoparte pentru pensie, ce speranță mai există pentru noi restul?
Există mai multe motive pentru care oamenii amână să se ocupe de problemele financiare. Există chiar și un nou domeniu în psihiatrie care se ocupă cu problemele oamenilor legate de bani, cheltuieli și economisire.
Unul dintre motivele pentru care mulți oameni nu vor să se ocupe de problemele financiare este că ei cred că nu sunt suficient de inteligenți. Cu toate acestea, cei de la „The Conversation” spun că rezultatele studiilor arată că nu există nicio legătură între coeficientul de inteligență și averea unei persoane. Este adevărat că, în general, dacă ești mai deștept, vei câștiga mai mulți bani. totuși, persoanele care câștigă mai bine nu au niciun avantaj comparativ cu restul în ceea ce privește economisirea sau construirea unei averi.
Așa că, doar simplul fapt că ești deștept nu te face bogat. Poți economisi în orice situație, indiferent de nivelul veniturilor. Secretul e simplu: să cheltuiești mai puțin decât câștigi.
Ești mai bogat decât crezi
Multe persoane nu doresc să se ocupe de problemele lor financiare deoarece se așteaptă să afle lucruri deprimante. Iar majoritatea suntem experți în a evita veștile proaste. Cu toate acestea, studiu arată că, dacă s-ar confrunta cu adevărul, majoritatea oamenilor ar afla niște vești financiare cu mult mai bune decât se așteaptă.
În cadrul unei cercetări realizate de Biroul de Statistică a Forței de Muncă, americanii au fost rugați să-și estimeze averea netă. Apoi, a fost comparată estimarea lor cu valoarea reală a averii lor, cuprinzând veniturile, valorile imobiliare, obiectele, datoriile etc. Concluzia a fost uimitoare: o persoană obișnuită își subestimează averea cu peste o treime.
În plus, acest studiu mai arată faptul că oamenii care nu amână să-și rezolve problemele financiare au, de regulă, o viață financiară mai împlinită. Este mai puțin probabil ca persoanele care procrastinează să participe la planuri de economisire, iar atunci când decid să participe, durează mai mult timp până se decid și contribuie cu sume mai mici decât cei care nu obișnuiesc să amâne.
Totuși, nu vei deveni bogat și nici nu vei aduna într-un timp foarte scurt banii necesari pentru retragerea din activitate doar citind un singur articol. Dar, dacă te numeri printre acele persoane care amână rezolvarea problemelor legate de bani, ai aflat acum că nu este cazul să mai procrastinezi. Poți face deja primul pas făcând acea acțiune pe plan financiar pe care o amâni de atâta timp. Te vei convinge atunci că situația este mai bună decât te aștepți.