Nuclearelectrica vrea să fie între primele 25 de reactoare nucleare din lume,cu cele două unităţi

„În prezent, România se află în primele 100 de locuri, din cele 400 de reactoare funcţionale câte există în prezent, în 30 de ţări din întreaga lume. Vrem ca până în 2013 să ajungem între primele 25, ca securitate energetică”, a precizat Ionel Bucur, în cadrul unui simpozion pe teme de energie nucleară.

Între principalii indicatori globali care sunt luaţi în calcul în realizarea acestui top, sunt: producţia realizată, nivelul de utilizare al puterii instalate, securitatea nucleară, impactul asupra mediului, cât şi numărul de evenimente raportate la autorităţi.

Directorul celor două unităţi nucleare de la Cernavodă a mai spus că din cele circa 400 reactoare funcţionale la nivel global, 100 se află în Statele Unite.

„De asemenea, din cele 400, mai sunt funcţionale numai 39 de reactoare în lume care folosesc tehnologie cu apă grea. Între acestea 39 se află şi cele două reactoare de la Cernavodă. Unitatea 2 se află pe primul loc, iar Unitatea 1 se află pe locul 6”, a adăugat Ionel Bucur.

La rândul său, directorul general al nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, prezent la eveniment, a precizat că avantajele folosirii energiei nucleare în producţia de energie electrică sunt: costurile de operare reduse, absenţa emisiilor de dioxid de carbon şi siguranţa operării.

„Sectorul nuclear este supus mereu unui proces de îmbunătăţire. În afară de ţinta noastră de a ajunge în primele 25 de reactoare nucleare din lume, ca siguranţă de exploatare, dorim totodată să ajungem la un angajat/MWh”, a spus Budulan.

Nuclearelectrica, deţinută de stat, este al doilea mare producător de energie electrică din ţară, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrică, după Hidroelectrica şi înaintea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova).

Producătorul de electricitate are în prezent circa 2.200 de angajaţi.

Compania a avut în 2008 un profit net de 103 milioane lei, în creştere cu 16% faţă de profitul net realizat în anul anterior, diferenţă ce se datorează punerii în funcţiune a celui de-al doilea reactor de la Cernavodă. De asemenea, Nuclearelectrica a produs anul trecut o cantitate totală de 11.225.808 MWh, cu 72% mai mult faţă de cantitatea de energie electrică produsă în 2007, când Nuclearelectrica a produs o cantitate de 6.529.355 MWh, diferenţă ce se datorează faptului că cel de-al doilea reactor al Centralei Nuclearo-Electrice (CNE) de la Cernavodă a devenit funcţional în noiembrie 2007.

Nuclearelectrica a fost înfiinţată în 1998 şi deţine cele două unităţi ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti. Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă au fiecare instalată o putere de circa 700 MW. Alte două reactoare urmează să fie construite şi puse în funcţiune după 2016, cu o putere instalată asemănătoare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed