Numărul pensionarilor români din străinătate a crescut, în 2022. Unde sunt exportate cele mai multe pensii

În prezent, înafara granițelor, există zeci de mii de pensionari români care încasează bani de la stat. Doar în ultimul an, numărul lor a crescut considerabil.

Conform datelor obținute de jurnaliștii Gândul, de la Casa Națională de Pensii Publice, numărul românilor care încasează pensia în străinătate reprezintă mai puțin 2% din cei peste 5 milioane de pensionari pe care îi are România în prezent.

Pentru a primi aceste sume de bani înafara României, pensionarii sunt obligați să trimită anual, până pe 31 decembrie, un certificat de viață. Ministerul de Externe transmite, potrivit sursei citate mai sus, că cele mai multe certificate de viață au fost eliberate de ambasadele și consulatele României în Spania, Canada, SUA, Italia și Israel.

Așadar, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în 2022, numărul pensionarilor români din străinătate a crescut cu 23,33% în 2022, față de 2021.

Potrivit reprezentanților CNPP:

În anul 2021, numărul de pensii acordate în sistemul public de pensii din România, exportate în conturi bancare deschise pe teritoriul altor state, este de 68.798.

În anul 2022, numărul de pensii acordate în sistemul public de pensii din România, exportate în conturi bancare deschise pe teritoriul altor state, este de 84.853.

Conform datelor CNPP, sunt 61 de statele în care sunt exportate pensiile din sistemul public din România, cu excepția țărilor Coasta de Fildeș, India, Japonia, Coreea de Sud, Teritoriile Australe Franceze și Virgine Britanice (Insule), pentru anul 2021.

În ce țări sunt cei mai mulți pensionari români

Datele agregate de CNPP arată că statele în care sunt exportate cele mai multe pensii din sistemul public din România sunt: Germania, Ungaria, Spania, Canada, Austria și Franța.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis ă nu deține date privind numărul cetățenilor români cu drept de pensie plătită de statul români.

„Cu privire la certificatele de viață emise de către misiunile diplomatice și oficiile Consulare ale României, din analiza datelor disponibile în sistemele informatice consulare ale MAE rezultă că cele mai multe astfel de documente au fost eliberate de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din Regatul Spaniei, Canada, Statele Unite ale Americii, Republica Italiană și Statul Israel”, a precizat MAE.

10 milioane de pensionari s-ar afla străinătătate

Conform Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, numărul românilor de pretutindeni este estimat în acest moment la aproape 10 milioane, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora, cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României.

Comunitatea românească din Spania reprezintă cea mai mare comunitate de străini din acest stat şi a doua comunitate de români din străinătate ca mărime, fiind aproximată la circa un milion de cetățeni români, după Italia, unde sunt 1,2 milioane de români, conform datelor oficiale.

Cifrele din Spania variază în funcție de sursă:

  • Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației din Spania: 1.079.726 români în Spania pe 30 decembrie 2020;
  • Institutul Național de Statistică din Spania (INE): 644.473 de persoane de naționalitate română la data de 1 ianuarie 2021, dintre care 556.204 sunt născute în România.

Cum poți încasa pensia în străinătate

La începutul lunii, Ambasada României în Spania îi anunța pe conaționalii care locuiesc și primesc în Spania o pensie plătită de către statul român că au obligația să transmită către Casa Teritorială de Pensii un certificat de viață, documentul care se transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie.

„Conform termenului comunicat de Casa Teritorială de Pensii, vă reamintim că oficiul consular de la Madrid eliberează certificate de viață, fără programare, tuturor persoanelor interesate. Beneficiarii de pensii se pot prezenta la sediul CG Madrid (din Avenida de la Albufera 319, Madrid) cu documentul de identitate românesc valabil și formularul tipizat pentru a obține acest serviciu gratuit.

În situația în care beneficiarul nu prezintă sau nu transmite certificatul de viață în România până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, Casa Teritorială de Pensii competentă suspendă drepturile cuvenite titularului, începând cu luna februarie a anului următor. Dacă veți transmite certificatul de viață după expirarea termenului indicat, drepturile cuvenite vor fi reluate în plată de la data suspendării, cu respectarea termenului general de solicitare a drepturilor suspendate”, anunța reprezentanța diplomatică din Spania.

Raportat la numărul total al românilor cuprinși în sistemul public de pensii, cei aproximativ 85.000 care încasează drepturile cuvenite în străinătate reprezintă un procent foarte redus, de până în 2%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed