NY Times: Reglări de conturi între soldații ruși. „Trag unii într-alții, proștii de ei”

Deși rușii s-au retras din imediata periferie a orașului Harkov, ei sunt încă suficient de aproape pentru a bombarda orașul, iar luptele grele continuă în apropierea unui inel de sate din estul urbei pe care le-au abandonat recent, spun trupele și civilii ucraineni, potrivit The NY Times.

În ultimele zile, ambele armate au schimbat focuri de artilerie peste dealurile mărginite de copaci din nordul și estul orașului. Joi, o coloană de fum negru s-a ridicat la orizont peste mai multe locații de pe teritoriul deținut de Rusia.

Nu este surprinzător că forțele ucrainene rămân încrezătoare că în cele din urmă îi vor învinge pe ruși.

Efectele sancțiunilor. Rușii au deja probleme să-și facă analize și sunt sfătuiți să uite de dinții frumoși

„Ei își vor pierde capacitatea de-a lupta în război”, a spus Vitalie Ciornî, membru al unei brigăzi de voluntari care lucrează ca observator de avangardă, folosind drone pentru a identifica ținte pentru unitățile de artilerie ucraineană. „Băieții noștri nu se simt obosiți, din contră”. Dar ucrainenii spun, de asemenea, că se confruntă cu o rezistență dură din partea unităților ruse care și-au construit poziții defensive extinse.

„Există un întreg oraș subteran acolo”, a spus un ofițer, făcând un semn mai spre nord. El și-a dat doar numele de cod, Tikhi, și vârsta lui, 31 de ani, conform protocolului militar. „Au tranșee, buncăre, totul funcționează în subteran. Am încercat o dată să-l cucerim. A fost destul de înfricoșător.”

Harkov revine la viață

Orașul Harkov revine la viață. Circa 2.000 de oameni se întorc zilnic cu trenul, cafenelele se redeschid treptat și transportul public a fost repus în funcțiune luni, pentru prima oară din februarie.

„Considerăm că am avut succes și au pierdut”, a spus Oleh Sînîehubov, guvernatorul Harkovului, pentru NY Times.

Un tur prin satele de la nord și de est de oraș a scos la iveală scene de coșmar. În timpul retragerii, rușii și-au abandonat zeci de morți, în mijlocul tancurilor și blindajelor arse și au distrus tranșeele împrăștiate peste dealuri. Puțini oameni s-au întors în zonele ruinate. Un soldat rus mort zăcea încă pe terenul unei școli incendiate din Vilkhivka, cu pieptul gol, cu corpul umflat și înnegrit.

Ca răspuns la apelurile urgente ale Kievului, mai multe țări europene au trimis recent tancuri și tunuri mai puternice în Ucraina, în timp ce SUA au expediat 90 de obuziere M777 cu rază lungă de acțiune, care sunt deja în acțiune de-a lungul liniei de front din estul țării.

Rămâne neclar, totuși, ce rol au jucat transporturile occidentale de obuziere cu rază lungă și alte arme grele în contraatacul din Harkov.

„Uneori râdem pentru că trag unii în alții”

În Harkov, ca și în cazul Kievului, trupele ucrainene s-au bazat în principal pe agilitatea observatorilor, pe capacitatea de răspuns și eficiența unităților de artilerie.

S-a scris mult despre rachetele antitanc portabile furnizate de Occident forțelor ucrainene, dar cea mai mare pagubă adusă coloanelor rusești a fost de către artileria ucraineană, ghidată de forțele speciale ucrainene și de drone, se arată într-un raport recent al analiștilor de la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra.

În ambele orașe, forțele ruse au fost îngreunate de logistica proastă, planificarea defectuoasă și canalele de comunicații neprotejate care i-au alertat pe ucraineni asupra mișcărilor lor. Trupele ucrainene au avut și avantajul populației locale, „ca ochi și urechi”, potrivit RUSI.

Soldații din satul Prudyanka din prima linie nu au reușit să avanseze timp de trei săptămâni, a spus ofițerul pe nume de cod Tikhi, pentru că nu aveau sprijinul de artilerie necesar împotriva trupelor ruse ascunse în galeriile subterane.

„Trag din stânga și din dreapta și din fața noastră”, a spus el. „Uneori râdem pentru că trag unii în alții.”

Tikhi a adăugat că au existat reglări etnice de conturi între unele unități ruse, care includeau militari din Daghestan și buriați din Orientul Îndepărtat al Rusiei, lângă granița cu China.

„Dumnezeu ne ajută”, a spus el. „Trag unii într-alții, proștii de ei.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed