AcasăExterneNYT: Țara în care nu mai e nimeni care să fie vaccinat

NYT: Țara în care nu mai e nimeni care să fie vaccinat

Portugalia se numără printre cele mai vaccinate țări din lume. Viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, care a condus campania, a declarat că a existat o cheie a succesului său: „Să nu amestece politica”, arată nytimes.com.

Sistemul de sănătate din Portugalia era în pragul colapsului. Spitalele din Lisabona erau pline, iar autoritățile le cereau oamenilor să se trateze la domiciliu. În ultima săptămână din ianuarie, aproape 2.000 de persoane au murit din cauza răspândirii virusului.

Programul de vaccinare al țării era un dezastru, așa că guvernul a apelat la viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, fost comandant de escadrilă de submarine, pentru a redresa nava.

Opt luni mai târziu, Portugalia se numără printre liderii mondiali în ceea ce privește vaccinarea, aproximativ 86% din populația sa de 10,3 milioane de locuitori fiind complet vaccinată. Aproximativ 98% din toți cei eligibili pentru vaccinuri – adică orice persoană cu vârsta peste 12 ani – au fost complet vaccinați, a declarat amiralul Gouveia e Melo.

Portugalia se numără printre cele mai vaccinate țări din lume. Viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, care a condus campania, a declarat că a existat o cheie a succesului său: Să nu amestece politica.

„Credem că am ajuns la punctul de protecție de grup și aproape de imunitate de turmă”, a spus el. „Lucrurile arată foarte bine”.

Vineri, Portugalia a pus capăt aproape tuturor restricțiilor privind coronavirusul. S-a înregistrat o scădere bruscă a numărului de cazuri noi, la aproximativ 650 pe zi, și foarte puține decese.

Portugalia a ridicat aproape toate restricțiile sale asupra coronavirusului. 

Multe națiuni occidentale suficient de norocoase pentru a avea rezerve abundente de vaccinuri au văzut ratele de inoculare se stabilizează, cu mai mult de 20 la sută din populația lor încă neprotejată. Astfel, alte guverne se uită la Portugalia pentru posibile lecții și urmăresc cu atenție pentru a vedea ce se întâmplă atunci când aproape fiecare persoană eligibilă este protejată.

În Israel și în alte părți au apărut semne îngrijorătoare că protecția oferită de vaccinuri poate dispărea în timp, iar la nivel mondial se poartă o dezbatere cu privire la cine ar trebui să primească vaccinuri de rapel și când.

Amiralul Gouveia e Melo a declarat că Portugalia ar putea începe în curând să ofere rapeluri persoanelor în vârstă și celor considerați vulnerabili din punct de vedere clinic și că este încrezător că toate aceste persoane vor putea fi atinse până la sfârșitul lunii decembrie.

Viceministrul Henrique Gouveia e Melo luna trecută la Lisabona.  Fostul comandant de submarin este văzut ca un jucător cheie în succesul vaccinării din Portugalia.

Dar pentru moment, în timp ce barurile și cluburile de noapte vibrează de viață, infecțiile se reduc și decesele scad, campania de vaccinare a țării a reușit chiar și după ce a întâmpinat multe dintre aceleași obstacole care au făcut ca altele să eșueze.

În momentul în care s-a retras din grupul operativ în această săptămână, amiralul a declarat că, în opinia sa, țara se află pe un drum bun. Dar, ca un submarinist, a avertizat că vigilența va rămâne esențială pentru a se asigura că acest război a fost câștigat.

Ultimele Articole