O afacere a ELENEI UDREA intră în faliment

Curtea de Apel Cluj a dispus deschiderea procedurii falimentului companiei Băi Boghiș SRL, aflată în insolvență și deținută de Elena Udrea cu 50%, Lia Stanca, cu 10% și Nadine Stanca (fiica Liei Stanca), cu 40%, potrivit deciziei instanței.

Curtea de Apel Cluj a luat această decizie la cererea companiei Construcții Erbașu, care vrea să își recupereze mai repede creanța de peste 6,6 milioane de lei deținută la Băi Boghiș după ce a modernizat stațiunea în 2013.

Admite apelul declarat de SC Construcții Erbașu SA împotriva sentinței civile nr. 903/2021 pronunțată la data de 22.10.2021 de Tribunalul Sălaj în dosarul nr. 135/84/2019 pe care o anulează și trimite cauza judecătorului sindic pentru a deschide procedura falimentului debitoarei SC Băi Boghiș SRL. Fără cheltuieli de judecată. Decizia este definitivă si executorie. Pronunțată în ședința publică din data de 17 ianuarie 2022 prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei”, este decizia CA Cluj.

Compania lui Erbașu a contestat decizia judecătorului sindic Claudiu Rareș Podar de la Tribunalul Sălaj care confirmase planul de reorganizare judiciară a societății Băi Boghiș. Construcții Erbașu se considera creditor defavorizat.

Potrivit avocatului lui Erbașu, creditorii ”primesc mai mult prin intrarea în faliment decât prin aşteptarea implementării planului” de reorganizare judiciară, se arată în deciziile instanțelor publicate în buletinul procedurilor de insolvență.

Avocatul a arătat că redresarea societății este dificilă în condițiile în care ”cauzele şi împrejurările ce au condus la apariţia stării de insolvenţă” nu s-au modificat, ”fiind vorba despre aceleaşi obiect de activitate, aceeaşi activitate sezonieră, nefiind construit bazinul acoperit pentru a se desfăşura activitatea pe o perioadă de timp mai îndelungată, respectiv concurenţa existentă pe piaţa de profil”.

Război în instanță pentru controlul companiei

În iulie 2020, Curtea de Apel Cluj a anulat un contract de împrumut și mai mult acte adiționale prin care acționarii Nadine și Lia Stanca își majorau creanța la Băi Boghiș de la 5 milioane de lei la 13 de milioane lei, prin aplicarea unor penalități la un împrumut din 2013 și prin reducerea termenului de returnare a împrumutului.

Inițial, judecătorul sindic de la Tribunalul Sălaj validase creanța Nadinei Stancu de 13 milioane de lei. Nemulțumiți, ceilalți creditori au formulat ontestație și au reușit să obțină decizia definitivă favorabilă de la Curtea de Apel Cluj.

Instanța a decis că Nadine și Lia Stanca au o creanță de doar 6,2 milioane de lei. În schimb, Elena Udrea pretinde că ar avea de recuperat de la Băi Boghiș investiția de aproape 1,6 milioane de lei. În 2018, ea și-a cesionat creanța către Lia Stanca, dar aceasta nu i-ar fi achitat suma în termen de 6 luni.

Cine sunt Nadine și Lia Stanca

Veronica-Elena (Lia) Stanca este fosta soție a generalului de Securitate și, ulterior, SRI, Viorel-Nicolae Stanca. În 2007, acesta a fost avansat din gradul de colonel în rezervă la gradul de general de brigadă în rezervă, la propunerea SRI, de către fostul președinte Traian Băsescu. Viorel Stanca a condus organizația PDL Sălaj până în anul 2008.

Potrivit edupedu.rosoția actualului ministru de Interne, Lucian Bode, Karina Bode, a deținut 32% din firma SC Electroprim SRL, înființată în 2001 și radiată după ce a dat faliment, în 2011. Partenerii acesteia au fost Nicolae-Viorel Stanca și soția sa de la acea vreme, Veronica-Elena Stanca.

La alegerile parlamentare din decembrie 2020, Lia Stanca a candidat, fără succes, pentru un post de senator din partea Partidului Ecologist Român.

Sechestru DNA la Băi Boghiș

Udrea a avut sechestru asupra unor terenuri şi construcţii aparţinând firmei „Băi Boghiş”, în suprafaţă de „67.258 mp şi 15.917 mp”, pentru garantarea cauţiunii de 5 milioane de lei în dosarul Hidroelectrica.

La data de 13 noiembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au admis cererea inculpatei Udrea Elena Gabriela de instituire unei garanţii reale imobiliare asupra imobilelor SC Băi Boghiş SRL (două terenuri având suprafeţe de 67.258 m.p., respectiv de 15.917 m.p. şi construcţiile aferente) pentru constituirea cauţiunii de 5.000.000 lei, stabilită prin Ordonanţa din data de 30.10.2015 şi au dispus luarea măsurii asiguratorii constând în indisponibilizarea bunurilor imobile ale S.C. Băi Boghiş S.R.L., bunuri în valoare de 5.000.000 lei (…)

La data de 12.11.2015, asociaţii SC Băi Boghiş SRL au hotărât constituirea unei garanţii reale imobiliare asupra bunurilor imobile ale societăţii în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie în vederea constituirii de către Udrea Elena Gabriela a cauţiunii stabilită prin Ordonanţa din data de 30.10.2015”, arăta DNA într-un comunicat din 2015.

Pe 25 mai 2018, judecătorul de Cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti, Codruţa Strâmb, a ridicat însă măsurile asigurătorii asupra acestor imobile. Pe 1 octombrie același an, judecătoarea a dispus însă din nou instituirea sechestrului asupra bunurilor Elenei Udrea până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro.

Context. În timp ce afacerea Băi Boghiș este în pragul falimentului, Elena Udrea și soțul ei, Adrian Alexandrov, investesc într-un cartier de lux din Cluj, Transilvania Smart City.

Sursa Foto: Facebook/ Elena Udrea

Elena Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România. Ideile par luate din filme SF: cumpărături cu drone şi telegondolă spre aeroport”, titra anul trecut adevarul.ro, care prelua un articol din EVZ, ziarul despre care DNA spune că este controlat de Elena Udrea ca urmare a unei mite primite de la magnatul Energiei Bogdan Buzăianu. Titlul din evz.ro a fost modificat ulterior, însă informația apucase să fie preluată de adevărul.ro. În acte, doar Adrian Alexandrov, nu și Elena Udrea, se numără printre investoriVezi detalii aici.

Pe 16 decembrie 2021, Elena Udrea dădea share pe pagina ei de Facebook la postarea partenerului ei, Adrian Alexandrov, care anunța că proiectul Transilvania Smart City a fost lansat.

Sursa: Jurnalul.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed