O afacere pe cale de disparitie

Cea mai mare problemă este materia primă. Pe de-o parte crescătorii nu pot produce mai multe pentru că nu au resurse financiare, iar pe de altă parte procesatorii nu găsesc suficient peşte în România şi se văd nevoiţi să achiziţioneze din import.

 

În acelaşi timp, fondurile europene alocate pentru sectorul piscicol scad de la un program la altul. Dacă pentru perioada 2007-2013 au fost alocaţi prin Programul Operaţional pentru Pescuit(POP) circa 261 de milioane de euro pentru România, pentru perioada 2014-2020 fondurile alocate sunt de 167 de milioane de euro.

 

Pe lângă faptul că se alocă tot mai puţine resurse pentru sectorul piscicol, mai există riscul de a pierde bani europeni. “România riscă să piardă în acest an în jur de 15 milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007-2013 din cauza lipsei asigurării cofinanţării proiectelor de către beneficiarii privaţi”, a declarat pentru Ciceronis Cumpănăşoiu, directorul general al Autorităţii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii.

 

 
 

Şeful AM-POP din Ministerul Agriculturii consideră că România nu a avut experienţa necesară pentru implementarea acestui program, POP 2007-2013, dar nici mediatizarea pe care ar fi merita-o, iar din 2012 până în iunie 2013, fondurile europene au fost blocate de către Comisia Europeană şi
nu au mai fost rambursate sumele cheltuite.

 

În acelaşi timp, consumul de peşte din România a scăzut foarte mult. “Dacă în 1990 consumul se peşte era de 8-10 kg/locuitor/anual, acesta a scăzut la 4 kg/locuitor/anual”, a declarat Marian Cuzdrioreanu, preşedintele RO-FISH și managerul Costiana, în cadrul seminarului organizat de IndustriaCarnii.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed