O afacere tinde să explodeze! Românii pot scoate profituri consistente cu investiții puține

0
51

Încălzirea climatică sesizată tot mai frecvent în zona țării noastre aduce și o serie de avantaje pentru agricultori.

Valorile mai ridicate de temperatură oferă posibilitatea ca unele plante exotice, specifice climei calde, să poată fi cultivate și în grădinile noastre.

Acesta lucru este confirmat de cercetătorii din domeniu, care pregătesc deja câteva soiuri aduse de pe meleaguri îndepărtate. Nu peste mult timp, vom consuma fructe de kiwi crescute în sol românesc.

Afacerea de viitor, cu care românii pot da lovitura. Ce fructele exotice au fost deja testate
În prezent, în staţiunea de cercetare pomicolă Istriţa din județul Buzău, pe lângă kiwi, sunt în curs de aclimatizare și fructe precum kaki şi pawpaw. Dacă vor trece de perioada de probă, vor putea fi crescute şi de alţi cultivatori de la noi din ţară.

În această zonă din Buzău au rodit primii butaşi de kiwi, o varietate cu fructe mai mici decât ce cumpărăm din supermarketuri, dar mai gustoase şi pline de vitamine.

”Specia noastră face fructele ceva mai micuţe, în jur de 20 de grame, care nu are perişori pe fruct. Se poate consuma ca atare, este foarte bogată în vitamine, mai ales vitamina C, mai mult decât citricele, lămâia, chiar şi decât cătina. Poate avea fructe verzi, roşii şi violet. La gust se aseamănă cu kiwi-ul, dar un pic mai dulce.

Este în al doilea an de la plantat şi deja a rodit. Iarna este sensibilă la frig, din ce am observat. Specia îngheaţă la minus 20 de grade, dar noi, ca să o protejăm iarna, o îmbrăcăm în zona inferioară cu paie. Trebuie să fim atenţi să nu băltească apa în jurul ei”, spune, pentru Adevărul.ro, Andrei Tabacu, inginer în stațiunea de cercetare.

Avantajele cultivării acestor fructe exotice: cheltuieli mici de întreținere

Dacă rezultatele vor aduce rezultatele scontate, cei care cultivă astfel de plante pot da lovitura. Cercetătorii staţiunii pomicole din Buzău spun că planta nu are dăunători.

Asta înseamnă automat că ea necesită cheltuieli mai mici de întreţinere. Acest soi asemănător cu fructul kiwi se poate cultiva în zonele de câmpie şi poate lua locul unei livezi clasice de meri.

În prezent, plantaţia experimentală de la Istriţa se întinde pe o suprafaţă de o sută de metri pătraţi şi a fost înfiinţată cu scopul de a constata dacă în România pomicultorii pot opta pentru o cultură de kiwi.