x


  • EUR
    4.8421
    USD
    4.4218
string(6) "europa"

O altă țară europeană își deschide școlile. Ce măsuri au luat autoritățile

Finlanda și-a deschis joi școlile, după opt săptămâni în care acestea au fost închise.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 14.05.2020, 15:48

Măsura nu este una definitivă. În funcţie de evoluţia epidemiei de COVID-19, elevii ar putea continua cu învăţarea la distanţă după vacanţa de vară, transmite AFP, citată de agerpres.

În şcoli au fost impuse măsuri stricte de distanţare fizică. Recreaţiile vor fi decalate spre a se evita ca în curte să se afle prea mulţi copii în acelaşi timp, iar spaţiile neutilizate până acum vor fi transformate în săli de clasă, a explicat ministrul educaţiei, Li Andersson, pe 29 aprilie, anunţând reluarea cursurilor.

La începutul săptămânii, ministrul a afirmat că sunt în pregătire legi care să le permită şcolilor să treacă de la predarea în clase la predarea online, în funcţie de necesităţi, încă de la începutul viitorului an şcolar, prevăzut să înceapă la mijlocul lui august, dacă epidemia va atinge un vârf.

Finlanda, ţară cu circa 550.000 de elevi, a înregistrat până acum 284 de decese legate de COVID-19, din peste 6.000 de cazuri de infectare, mai puţine decât vecinii săi, ceea ce i-a determinat pe epidemiologi să avertizeze că valuri viitoare ale epidemiei s-ar putea dovedi mai grave.

Sindicatul finlandez din educaţie a criticat reluarea predării în clase, atrăgând atenţia într-un comunicat că ‘nu este clar dovedit că acest lucru este în interesul copiilor’ şi că şcolile ‘ar putea să nu fie capabile să asigure pe deplin securitatea copiilor sau a personalului’.

Epidemiologul-şef al Finlandei, Mika Salminen, a apărat decizia guvernului, afirmând într-o conferinţă de presă că ‘procentul copiilor atinşi de maladie este unul redus’. ‘Teama de a vedea un copil contaminând un adult nu este realistă. Deschiderea şcolilor este fără risc’, a declarat el.