x


  • EUR
    4.8340
    USD
    4.1662
string(16) "instant-articles"

O biserică din SUCEAVA îi uimește pe toți! Nu s-a mai văzut așa în lumea ortodoxiei

La Suceava este o biserică ortodoxă cu design mai aparte.

Autor: Mihai Voican | Sursa: Money.ro | Publicat: 07.06.2020, 13:07

În Suceava există o biserică cu un design total atipic bisericilor ortodoxe, construită în memoria deținuților politici din perioada comunismului, pe locul unei gropi comune chiar în spatele fostei închisori comuniste din oraș, devenită acum Palatul de Justiție. Biserica Martirilor cu hramul Nașterea Maicii Domnului are acum și un turn-clopotniță și el cu design modern, dedicat Marii Uniri, iar la subsol găzduiește un muzeu dedicat celor care au suferit în temnițele și lagărele comuniste.

 

„Memorialul, Turnul Unirii, muzeul, statuia Brâncovenilor – este unicat în țară ce s-a făcut aici, spre bucuria mea și bucuria bucovinenilor. Acest memorial a fost gândit ca un vis, să facem o biserică în centrul orașului lângă fosta închisoare unde au suferit foarte mulți oameni nevinovați – o mie de oameni, tineri, studenți”, a povestit pentru HotNews.ro părintele paroh Viorel Vârlan.

 


Totul a început în 1994 când a fost înființata fundația „In Memoriam” – o fundație în memoria celor care au suferit și celor care au fost schingiuiți în beciurile și temnițele comuniste.

 

„E un act de mare demnitate românească. Suferința acestor martiri este demnă de orice recunoștință a noastră. Am suferit foarte mult, am avut un comunism acerb. Sute de mii au fost închiși, zeci de mii au murit în închisorile comuniste. Ăsta e holocaustul poporului român și trebuie amintit permanent. Este un act de istorie și de demnitate excepțională. Nu ai voie să nu amintești de cel care a murit, a suferit și că l-au batjocurit că a crezut în neamul lui”, spune părintele Vârlan.

 

Fundația a început cu o revistă cu același nume și care acum se apropie de numărul 100. Apoi, pe 1 august 1996 a fost pusă piatra de temelie a bisericii, chiar în spatele actualului Palat de Justiție din Suceava, clădire care pe vremea comunismului a servit drept penitenciar pentru mulți deținuți politici.

 

„Eram în 1996 în același loc unde au fost gropile comune în care erau aruncați cei executați. Mi-am dorit foarte mult să fac o biserică memorială. Am închinat-o Maicii Domnului în cinstea și recunoștința tuturor mamelor, tuturor femeilor care au plâns pentru cei închiși nevinovați”, își amintește preotul paroh al bisericii.

 

Articolul integral pe HOTNEWS