O companie din România se înarmează masiv

În ultimii cinci ani de zile, asupra personalului silvic angajat la regia Romsilva au avut loc 164 agresiuni verbale și fizice, din care două s-au soldat cu pădurari decedați. Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcției Silvice Maramureș, a fost ucis anul trecut într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori.  Pop a fost împușcat mortal anul trecut, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezenta numeroase urme de agresiune fizică. Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii. Acesta a fost al doilea angajat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva ucis în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Pașcani, din cadrul Direcției Silvice Iași, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

 

Astfel, se poate spune că la Romsilva este unul dintre cele mai periculoase locuri unde poți lucra la stat. Regia, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, urmează să încheie un protocol de colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, privind prevenirea și combaterea faptelor ilegale în fondul forestier proprietate publică a statului administrat de RA Romsilva și în fondul forestier al altor proprietari, pentru care regia, prin unitățile și subunitățile din teritoriu, are contracte de pază sau administrare, se arată într-un document semnat de Costel Alexe, ministrul Mediului.

 

La această dată, Romsilva deține 5.789 arme pentru paza pădurilor, din care: arme militare calibru 7,62 – 1.263 bucăți; pistoale cu glonț – 929 bucăți; pistoale cu gaze plus bile de cauciuc – 3.587 bucăți; arme de vânătoare – 3.106 bucăți. Personalul de teren necesar a fi înarmat ested e 7.214, din care: 6.077 pădurari și 1.137 șefi de district. ”În perioada următoare vom face o analiză de risc și, în funcție de necesarul de arme, vom prevedea în buget sumele care trebuie alocate pentru cumpărarea acestora prin procedeul achizițiilor publice”, se arată în documentul semnat de ministrul Alexe.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed