O eroare de ambalare a medicamentului Furosemid a provocat trei decese

Marţi seara, ANSM a anunţat că nu a identificat defecţiuni, după ce a inspectat timp de două zile laboratorul grupului farmaceutic israelian, la Sens (centru), de unde au ieşit cutii care conţineau comprimate de somnifer Zopiclon în loc de diuretic.

 

„Cei patru inspectori nu au identificat defecţiuni nici în organizare, nici în practicile, nici în echipamentul de ambalare de la Sens”, a adăugat ANSM pentru AFP, notând că „ancheta continuă împreună cu autorităţile judiciare”.

 

Inspectorii „nu au constatat vreo disfuncţionalitate gravă”, a declarat directorul de inspecţie al ANSM, Gaetan Rudant, pentru postul de televiziune France 3, precizând că nu există nicio „decizie de suspendare a activităţii laboratorului Teva de la Sens”.

 

La rândul său, conducerea companiei Teva, cea mai importantă la nivel mondial în producerea medicamentelor generice, nu a făcut nicio declaraţie.

 

Întrebat cu privire la ipoteza unui act rău intenţionat, evocat luni de către un expert în domeniul farmaceutic, Rudant a anunţat că face parte din ipotezele posibile, dar nu avea la acest stadiu „elemente probatoare” în acest sens.

 

ANSM a precizat că diureticul este produs în Ungaria şi ambalat la Sens, în timp ce somniferul „Zopiclon provine din Spania”.

 

Diureticele, ca Furosemid, sunt indicate pentru tratarea hiptertensiunilor arteriale, edemelor de origine cardiacă, renală sau hepatică, iar întreruperea bruscă a tratamentului poate prezenta riscuri.

 

Pentru a evita orice nemulţumire a pacienţilor şi cu titlu de precauţie, Agenţia a ordonat luni, în acord cu laboratorul, rechemarea tuturor loturilor de Furosemid de 40 de miligrame produs de Teva.

 

„Câteva mii de cutii au fost recuperate”, a anunţat Rudant. „Am cerut societăţii Teva să le deschidă pentru a constata (…) dacă alte comprimate de somnifer au fost introduse în loc de diuretic”, a continuat el.

 

Potrivit unui bilanţ oficial al ANSM, trei persoane au murit. Dar „există cazuri descoperite peste tot”, încă neverificate şi neconfirmate, a comentat o purtătoare de cuvânt a Agenţiei.

 

După ce duminică a fost anunţat un prim deces la Marsilia (sud), probabil legat de o eroare de ambalaj, ANSM a anunţat luni „două semnalări noi de farmacovigilenţă”, cu „un deces şi un caz grav”.

 

La 4 iunie, o femeie în vârstă de aproximativ 80 de ani a decedat într-un spital, după ce luat, potrivit rudelor sale, Furosemid produs de Teva. Acest caz nu face parte din cele trei menţionate de ANSM.

 

În plus, un bărbat în vârstă de aproximativ 70 de ani, tratat cu diuretic produs de Teva, a fost spitalizat pentru somnolenţă, luni, la Joigny (centru), ceea ce ar ridica la cinci numărul total al cazurilor suspecte.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed