O lege care face bine statului de fapt mai rău încurcă

Oficialii Bursei de Valori București susțin că legea adoptată de către Camere Deputaților ce interzice în următorii doi ani înstrăinarea participațiilor pe care statul le deține la companii va duce la restricționarea capacității statului de utiliza optim piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și investițiilor și, de asemenea, va întârzia procesul de modernizare și eficientizare a portofoliului de dețineri al statului. ”Încă de la adoptarea de către Senat a inițiativei legislative menționate, BVB a transmis punctele sale de vedere asupra acesteia către partidele politice, către membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, către Guvern și Președinție, opinii argumentate, printre altele, cu exemple ale companiilor de stat care sunt listate pe bursa locală”, spun cei de la BVB.

Vânzările de acțiuni efectuate de statul român prin Bursa de Valori București în ultimii 15 ani au avut un impact pozitiv evident asupra companiilor în cauză. Aplicarea regulamentelor de guvernanță corporativă și transparentizarea activității acestor companii au adus rezultate foarte bune, dovadă fiind calitatea ridicată a echipelor de management, rezultatele financiare solide și dividende importante plătite an de an. Fără îndoială că statul român este, în final, principalul beneficiar al acestor listări, susțin cei de la BVB.

De asemenea, în multe dintre aceste companii statul deține în continuare peste 50% din acțiuni, ceea ce dovedește că vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare astfel încât statul să nu coboare sub acest prag nu diminuează cu nimic nivelul de control și influența strategică a statului în aceste companii. În acest sens, este important de precizat că listarea nu înseamnă privatizare, iar statul poate deține în continuare controlul asupra acestor operatori economici.

Evoluția crizei actuale generată de pandemia de COVID-19 a pus în evidență importanța companiilor românești, problemele cu care acestea se confruntă, dar a adus, totodată, și oportunități de dezvoltare. Acestea pot fi fructificate dacă aceste companii au acces la finanțarea necesară, iar Bursa de Valori București este un pilon esențial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea acestora și, implicit, a economiei locale.

Este foarte important de ținut cont că, în acest moment, fondurile private de pensii sunt cel mai mare acționar pe Bursa de la București, cu un procent estimat între 25% și 30% din totalul acțiunilor aflate la tranzacționare. Aceste fonduri de pensii dețin activele populației. Astfel, putem afirma că prin listările se realizează în bună măsură un transfer de active de la stat către cetățeni. Considerăm că acest trend trebuie să continue și chiar să se dezvolte, mai ales în privința încurajării deținerilor directe de active financiare de către populație.

Listarea companiilor de stat la bursă și creșterea procentelor listate ale companiilor de stat, în tandem cu încurajarea și stimularea accesului populației prin măsuri fiscale va contribui pe termen lung la creșterea bunăstării românilor, îmbunătățirea gradului de economisire și dezvoltarea unei clase medii reprezentative, educate și cu o situație financiară solidă.

Proiectul care blochează vânzarea participațiilor statului este inițiat de către PSD iar actul normativ a fost votat  „pentru” de 199 deputaţi și 89 au votat „împotrivă”.  Camera Deputaţilor este for decizional, iar proiectul va fi transmis acum spre promulgare preşedintelui României. Dacă va fi în final promulgată, legea va opri practic procedura de listare la bursă a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară, care începuse acest demers.

 

Premierul Ludovic Orban a anunţat că PNL va ataca la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament care prevede interzicerea timp de doi ani a vânzării acţiunilor la companiile de stat. El a precizat că acesta nu este singurul proiect legislativ „născut din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD”.

 

Iniţiatorii susţin că astfel protejează interesele naţionale în economie, pe perioada pandemiei de coronavirus. „Aceste interese sunt reprezentate, între altele, de participaţiile pe care statul le deţine la companiile şi societăţile naţionale, la bancă şi la diverse alte societăţi. Toate acestea sunt entităţi economice pe care statul deţine acţiuni, ca acţionar unic sau în diverse cote de participare. Declararea stării de urgenţă (…) a modificat substanţial regulile după care funcţionează economia românească, atât în plan intern, cât şi în plan internaţional. În esenţă, valoarea participaţiilor fluctuează într-un ritm şi în direcţii greu cle anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii şi societăţi la care statul român deţine participaţii”, arată autorii proiectului.

 

Înainte ca deputații să dea votul pe proiectul de act normativ, Fondul Proprietatea a solicitat Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, să analizeze potențialele efecte negative ale proiectului de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică și să îl respingă, se arată într-un comunicat al FP.

 

Legislația, care intenționează să suspende toate acțiunile de vânzare a participațiilor deținute de statul român pe o perioadă de doi ani, va pune serios în pericol recuperarea economică a României, împiedicând dezvoltarea pieței de capital și descurajând potențiale investiții.

 

Deși proiectul de lege pretinde să protejeze interesele economice ale României în perioadele dificile, este de așteptat să producă exact efectul opus din cauza caracterului său excesiv. Printre altele, riscă să înghețe procedurile curente de listare a companiilor de stat (precum Hidroelectrica) la Bursa de Valori București, a căror finalizare va contribui semnificativ la dezvoltarea pieței de capital din România, îmbunătățirea implementării principiilor guvernanței corporative și posibila promovare a pieței locale la statutul de Piață Emergentă.

 

Comentând pe marginea proiectului de lege, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: „Piața de capital este o componentă cheie în orice economie și are astfel potențialul de a accelera considerabil redresarea țării, pe măsură ce pandemia regresează. Este incorectă încercarea introducerii unor astfel de obstacole, care riscă să împiedice potențialul economic al țării. Pe scurt, obstrucționarea pieței de capital înseamnă obstrucționarea economiei. Ultima listare a unei companii de stat pe piața locală a avut loc în 2014. Este extrem de dezamăgitor să asistăm la încă o încercare de a introduce legislație care ar complica serios sau ar putea chiar îngheța listările companiilor de stat, mai ales luând în considerare că aceste listări îmbunătățesc transparența, asumarea responsabilității, guvernanța corporativă din companii, dar și sursele lor de finanțare. Listările joacă, de asemenea, un rol esențial în potențiala promovare a României la statutul de piață emergentă, care riscă să fie amânată pe termen nedeterminat, ceea ce înseamnă că România își sabotează propriul obiectiv. Dacă va fi aprobat, proiectul de lege ar trimite un semnal extrem de negativ în privința lipsei eforturilor de a amplifica potențialul de redresare economică și a sprijinului politic pentru dezvoltarea pieței de capital din România. Încă o dată, va fi ca și cum te-ai împiedica chiar înainte de linia de finish.”

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed