AcasăEconomieBanciO lume de neimaginat: Vom plati ca sa tinem banii la banca

O lume de neimaginat: Vom plati ca sa tinem banii la banca

O întrebare care macină observatorii acestui fe­no­men este dacă nu cum­va şi clienţii băn­ci­lor comerciale vor ajun­ge să primească dobândă pentru a lua un credit ipotecar ori să plătească do­bândă pentru a-şi depozita economiile.

Un zvon care face furori pe blo­gu­rile financiare precum zerohedge.com şi este  luat în serios de broadcasteri precum BBC spune că în Danemarca o bancă, Nordea Kredit, a oferit deja credite ipo­tecare cu dobândă negativă. Aceasta înseamnă că banca respectivă, în teorie, plă­teşte clienţii cărora le dă împrumuturi.

Cât despre apariţia depozitelor de economii cu dobânzi negative, „proba­bi­li­tatea nu a fost niciodată mai mare“, apre­ciază Niels Storm Stenbaek, econo­mist-şef la Asociaţia Daneză a Ban­che­ri­lor, citat de Bloomberg. El a explicat în ianuarie că „băncile nu au nevoie prea ma­re de depozite, iar cererea pen­tru îm­pru­muturi din partea gospo­dă­ri­ilor şi fir­me­lor este slabă“. El s-a referit, de­sigur, la Danemarca. În Germania, cea mai ma­re economie din zona euro, depo­nen­ţii au în faţă o perspectivă la fel de gri. În timp ce Deutsche Bank şi Com­merz­bank, cele mai mari bănci ger­mane, nu-şi taxează clienţii pentru de­pozite, alte bănci au început să facă acea­sta. Deut­sche Skatbank, o instituţie ban­cară din Thuringia, a anunţat în octom­brie că va per­cepe o dobândă de 0,25% pentru anu­mite conturi. Băncile eu­ro­pene nu au ne­voie de depozite de­oare­ce se finan­ţea­ză extrem de ieftin de la BCE, care în­cear­că astfel să dezgheţe cre­ditarea şi să sti­muleze creşterea econo­mi­că în zona euro.

 

mai multe, pe zf.ro

Ultimele Articole