O mare putere din Vest, nevoită să cumpere grâu românesc

Multi fermieri din Germania se lupta sa supravietuiasca, dupa ce canicula si, implicit, seceta au lovit partea de nord a continentului si au afectat culturile agricole, in timp ce in Franta culturile de grau au fost afectate de prea multe ploi, astfel incat recolta de cereale din acest an a blocului comunitar se prefigureaza a fi cea mai mica din ultimii sase ani, transmite Bloomberg.



„Seamana cu un desert”, afirma Thomas Gaebert, despre ferma sa de la Trebbin, sud de capitala Berlin. Colegii sai care cultiva cereale de peste 40 de ani spun ca nu s-au mai confruntat niciodata cu o situatie similara.

In ultimele saptamani, Germania a fost nevoita sa importe grau de nutret din Romania, sustine Hendrik Manzke, broker la firma Amme & Mueller GmbH.

Thomas Gaebert se asteapta sa piarda o treime din recolta sa obisnuita de grau si mai mult de jumatate din recolta de rapita, dupa ce plantele s-au uscat din cauza lipsei de precipitatii. Situatia este atat de grava in Germania, unde temperaturile au depasit 30 de grade Celsius in lunile mai si iunie, incat multi fermieri prefera sa isi distruga culturile in loc sa incerce sa le recolteze, sustine presedintele Asociatiei Fermierilor Germani (DBV), Joachim Rukwied.

Pagubele provocate culturilor de grau din Germania, al doilea mare cultivator de cereale din UE, care se adauga recoltei slabe de anul trecut, ar putea sa ii falimenteze pe multi fermieri, avertiza saptamana trecuta Asociatia Cooperativelor Agricole din Germania (DRV).

 

„Valul de căldură din Europa face ca preţurile să crească. Europa nu are o recoltă mare în acest an pentru a acoperi deficitul de aprovizionare rezultat în urma unei producţii mai mici în Rusia. Acest lucru ar putea stimula exporturile SUA, ceea ce susţine preţurile la bursa CBOT”, a declarat un analist.

Franţa, Germania, Polonia şi Ucraina se numără printre ţările europene unde vremea secetoasă ameninţă recoltele de grâu. Firma de consultanţă Strategie Grains a decis să îşi revizuiască în mod semnificativ estimările privind recolta de grâu moale din acest an a Uniunii Europene, luând în calcul producţii mai mici la hectar pentru primii doi producători din blocul comunitar: Franţa şi Germania.

 

Articolul integral pe BUSINESS24

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed