O nouă armată în Balcani: Vot favorabil în Parlamentul kosovar. Reacţia NATO

0

Integritatea şi securitatea Kosovo sunt asigurate din 1999 de către KFOR, o forţă internaţională condusă de NATO.

 

După adoptarea unui text care pune bazele unui Minister al Apărării, deputaţii kosovari au adoptat vineri – în unanimitate – cu voturile celor 107 de aleşi prezenţi alt text, care dă un mandat militar Forţelor de Securitate din Kosovo (KSF), în prezent însărcinate cu misiuni în domeniul securităţii civile, a constatat AFP, potrivit news.ro.

 

Un text cu privire la organizarea acestei forţe urmează să fie examinat.

 

Mişcări de trupe ale forţei internaţionale de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) au fost observate joi, în ajunul votului.

 

După vot, secretarul general al NATO a difuzat un comunicat în care îşi exprimă regretul faţă de această decizie.

 

„Regret că această decizie a fost luată în pofida preocupărilor exprimate de NATO. (…) Momentul a fost ales prost“, se arată în comunicatul emis în numele lui Jens Stoltenberg.

 

„NATO susţine dezvoltarea KSF în cadrul mandatului actual. Odată cu modificarea acestui mandat, Consiliul Atlanticului de Nord va fi constrâns să-şi reexamineze nivelul de angajament al NATO pe lângă KSF“, a subliniat şeful NATO.

 

În schimb, SUA sprijină planul Kosovo de a-şi crea propria armată. America apreciază că „transformarea KSF în forţe armate ale Kosovo este un pas pozitiv şi că este firesc ca republica în calitate de ţară suverană şi independentă să dispună de propriile capacităţi defensive“, a spus ambasadorul american la Priştina, Philip Kosnett. „Acesta este un proiect ce va lua mulţi ani“, a subliniat el.

 

Autorităţile de la Priştina au în vedere să aloce anul viitor 57 de milioane de euro pentru bugetul acestei armate ce va avea în perspectivă aproximativ 5.000 de soldaţi, plus circa 3.000 de rezervişti.

 

Deşi forţa ei nu se va compara cu cea a armatei sârbe, decizia privind crearea acestei armate survine într-un moment de intensificare a tensiunilor dintre Belgrad şi Pristina, după ce aceasta din urmă a impus taxe vamale asupra produselor sârbeşti, iar dialogul mediat de UE se află într-un punct mort.