„O panica in Grecia ar putea avea efect de contagiune si la noi”

Afirmaţiile domniei sale vin în contextul în care, vineri, un oficial grec de rang înalt a afirmat, citat de presa externă, că Grecia pregăteşte planuri drastice de naţionalizare a sis¬temului bancar şi de introducere a unei monede paralele în cazul în care eurozona nu va dezamorsa criza din negocierile actuale prin îndulcirea condiţiilor impuse Atenei.

„Vom închide băncile şi le vom naţionaliza. Apoi vom emite hârtii ce atestă datoriile noastre şi toţi ştim ce înseamnă asta”, au afirmat surse elene.

Cel mai mare pericol pentru ţări ca România este riscul ca populaţia să-şi retragă banii din bănci, întrucât „reacţia oamenilor este necunoscută”, ne-a precizat Aurelian Dochia.
Domnia sa ne-a explicat: „Prin naţionalizare, statul devine proprietarul tuturor băncilor. El va fi acţionar şi va fi şi cel care va trebui să pună bani în bănci, pentru că de luat nu prea mai are ce să mai ia, după ce au tot fost retraşi bani din depozite (n.r. de la începutul anului şi până acum, au fost retrase depozite din băncile greceşti de circa 28 miliarde euro). Până la urmă va fi luată o decizie să se treacă la drahmă, care va fi la o anumită paritate cu euro, probabil la jumătate. Evident că toţi oamenii vor avea de suferit, mai ales cei care încă mai au ceva bani prin bănci. În aceste condiţii, ceea ce se va întâmpla în Grecia va fi o catastrofă”.

 

Citiți mai multe pe Bursa.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed