O parte din datoriile Poştei vor fi şterse prin preluarea Romfilatelia de către stat

„Prezentul act normativ creează cadrul legal pentru stingerea parţială sau totală a creanţelor înregistrate în evidenţele Ministerului Finanţelor Publice şi în contabilitatea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR). Statul îşi va exercita calitatea de acţionar la societatea Romfilatelia prin Ministerul pentru Societatea Informaţională „, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă privind luarea unor măsuri financiar fiscale cu privire la Poşta Română, obţinut de MEDIAFAX.

 

Acţionarii CNPR sunt MSI – 75% şi Fondul Proprietatea – 25%. La rândul ei, CNPR controlează integral Romfilatelia.

 

Potrivit MSI, adoptarea actului normativ va reduce arieratele CNPR la bugetul de stat şi va creşte atractivitatea la privatizare a operatorului naţional poştal.

 

De asemenea, se mai spune în document, impactul social al procesului de restructurare în vederea privatizării a CNPR va fi atenuat şi vor fi create premisele asigurării unei creşteri economice sustenabile.

 

„Prin darea în plata a acţiunilor deţinute de CNPR la Romfilatelia nu se îngrădeşte dreptul creditorilor privaţi de a-şi îndestula creanţele luând în considerare faptul că procedura de dare în plată priveşte doar titluri de participare, nu şi activele din patrimoniul CNPR”, se mai spune în document.

 

Stingerea creanţelor fiscale se va face la valoarea titlurilor de participare stabilită printr-un raport de evaluare întocmit de către un expert evaluator independent.

 

La finele anului trecut, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), datoriile CNPR către bugetul de stat se ridicau la 301,7 milioane de lei, din care scadente erau 102,7 milioane de lei.

 

De asemenea, Poşta avea datorii către bugetul asiguărilor sociale de stat în sumă de 177,6 milioane de lei, din care scadente erau 39 milioane de lei.

 

În plus, la bugetul asigurărilor pentru somaj, datoriile scadente ale operatorului poştal au atins 1,04 milioane de lei dintr-un total de 20,5 milioane de lei.

 

Ofertele pentru privatizarea Poştei Române vor fi depuse până la 28 mai.

 

Viitorii investitori interesaţi să participe la privatizarea Poştei Române trebuie dovedescă că deţin resurse financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro.

 

Poşta este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

 

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed