AcasăEconomieO primă navă încărcată cu cereale ucrainene ar putea pleca luni de...

O primă navă încărcată cu cereale ucrainene ar putea pleca luni de la Odesa, anunţă preşedinţia turcă

”Există o probabilitate mare ca o primă navă să plece mâine (luni) dimneaţa, dacă se rezolvă totul în această (duminică) seara”, anunţă într-un interviu acordat postului privat de televiziune Kanal 7 Ibrahim Kalin.

Însă el precizează că mai sunt ”unul sau două subiecte de reglat în negocieri cu ruşii”.

”Pregătitile au ajuns într-un punct care ar permite plecarea navelor din portul Odesa. Ele au fost încărcate, dar este necesară o bună coordonare logistică”, a subliniat el.

O reluare a exporturilor de cereale a fost evocată, într-un interviu, şi de către ministrul turc al Apărării şi miniştrii ucraineni ai Apărării şi Infrastructurii, a anunţat duminică Ankara.

”S-a planificat ca transportul să înceapă cât mai curând”, subliniază într-un comunicat Ministerul turc al Apărării.

Centrul de Coordonare Comună (CCC), însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene la Marea Neagră, a fost inaugurat în mod oficial miercuri, la Istanbul, potrivit Acordului de la Istanbul de la 22 iulie.

Acordul cu privire la o ridicare a blocadei – primul text semnificativ adoptat de părţile beligerante de la începtul războiului – vizează să atenueze o criză alimentară mondială, în care preţurile au crescut vertiginos în unele dintre cele mai sărace ţări din lume.

CCC urmează să înmatriculeze şi supravegheze nave comerciale care vor circula în convoaie, să le monitorizeze pe Internet şi prin satelit, să inspecteze navele la momentul încărcării în porturi ucrainene şi la sosire în porturi turceşti.

Ultimele Articole