x


  • EUR
    4.7432
    USD
    4.2921
string(16) "instant-articles"

O regiune din Ucraina cu 125.000 de etnici ROMÂNI, vizată de legea marțială

Printre regiunile vizate de legea marțială adoptată luni în Rada de la Kiev se numără și Odesa, unde trăiește o numeroasă minoritate de etnici români.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 27.11.2018, 11:30

Legea marțială se aplică unui număr de zece regiuni din Ucraina, pe direcția sud-est și pe un cordon teritorial care vizează țărmurile Mării Negre și Mării Azov, separate de strâmtoarea Kerci.

 

Potrivit surselor comunitare, în regiunea Odesa trăiesc circa 125.000 de etnici români, supuși de ani de zile unui program agresiv de asimilare de către autoritățile ucrainene.

 

De altfel, este cunoscută atitudinea apatică a clasei politice de la București față de comunitățile istorice românești din Ucraina. Logica politică este simplă: neavând dreptul la cetățenie dublă, acești români nu pot forma bazine electorale pentru alegerile din România.

 

Regiunile aflate sub incidența legii marțiale sunt: Vinița, Lugansk (aflată parțial sub ocupație separatistă), Donețk (aflată parțial sub ocupație separatistă), Zaporijjea, Mikolaiiv, Odesa, Cernihiv, Sumy, Harkov și Herson.

 

mai multe, pe digi24.ro.