Scandal de corupție din Ucraina se extinde. Mai mulți oficiali de rang înalt au demisionat

Mai mulţi oficiali ucraineni de rang înalt şi-au anunţat marţi demisia, în urma unui scandal de corupţie în aprovizionări ale armatei, primul scandal şi prima remaniere de această amploare de la începutul Războiului rus în Ucraina, relatează AFP.

Între oficialii care au demisionat şi a căror plecare a fost acceptată imediat se află adjunctul ministrului Apărării Viaceslav Şapovalov, care era însărcinat cu susţinerea logistică a forţelor armate, adjunctul directorlui administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi adjunctul procurorului general Oleksii Sîmonenko.

„Chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate”, plecarea lui Viaceslav Şapovalov ”va permite păstrarea încrederii societăţii şi partenerilor internaţionali şi asigurarea obiectivităţii” eforturilor de a face lumină în acest scandal, dă asigurări într-un comunicat Ministerul ucrainean al Apărării.

Aceste anunţuri intervin după ce autorităţile l-au destituit pe adjunctul ministrului Infrastructurii Vasîl Lozînski – suspectat de faptul că a primit miră suma de 400.000 de dolari pentru a ”facilita” achiziţionarea unor generatoare la preţuri umflate, în contextul în care Ucraina este afectată de întreruperi de electricitate în urma atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice.

Kirilo Tîmoşenko – unul dintre puţinii colaboratori ai preşedintelui Volodimi Zelenski aflaţi în funcţie de la alegerea fostului actor de comedie în 2019, care superviza proiectele de reconstruire a instalaţiilor avariate în atacuri ruseşti – a apărut în mai multe scandaluri – atât în timpul, cât şi înainte de invazia rusă a Ucrainei.

În octombrie, el a fost acuzat de faptul că foloseşte o maşină de teren donată Ucrainei de către grupul american General Motors în scopuri umanitare.

În urma acestor dezvăluiri, Kirilo Tîmoşenko a anunţat transferul vehicului către o zonă situată în apropierea liniei frontului.

Oleksii Sîmonenko a foat acuzat de către o influentă publicaţie ucraineană, Ukrainska Pravda, de faptul că a s-a dus recent în vacanţă în Spania, în contextul în care deplasărrile în străinătate – mai puţin în scopuri profesionale – sunt interzise bărbaţilor ucraineni aflaţi la vârsta la care pot lupta.

Potrivit publicaţiei, el a plecat cu o maşină aparţinând unui om de afaceri ucrainean, în compania unei gărzi de corp a acestuia.

Zelenski a anunţat luni seara că o serie de oficiali ucraineni urmau să plece din post.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed