x


  • EUR
    4.7564
    USD
    4.2005
string(16) "instant-articles"

O ţară care nu e în UE a descoperit petrol. Toţi locuitorii sunt MILIONARI. România a descoperit un depozit uriaş de gaze, dar este exploatat de străini

Există în Europa o ţară în care toţi cetăţenii sunt milionari, după ce s-a descoperit gaz şi petrol în mare, aşa cum România a descoperit gaze în Marea Neagră.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 13.07.2018, 0:16

În 1969 a fost descoperit petrol la Ekofisk, în Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta norvegiană.

 

Conştienţi că resursele se vor termina la un moment dat, conducătorii Norvegiei au înfiinţat în 1990 un fond în care toţi cei peste 5 milioane de cetăţeni sunt acţionari. Valoarea fondului depăşeşte în prezent peste 600 de miliarde de euro.

 

Asta înseamnă că fiecărui norvegian îi revine peste un milion de coroane. Totuşi, oamenii nu se pot atinge de bani, care sunt gestionaţi de Banca Centrală.

 

Ei sunt destinaţi bunăstării generaţiilor viitoare. Norvegia deţine aproape 1% din totalul acţiunilor la nivel mondial. Populaţia Norvegiei a votat de două ori împotriva aderării la UE în cadrul unor referendumuri organizate în 1972 şi 1994.

 

România a descoperit gaz în Marea Neagră. Statul a preferat, din raţiuni diferite, să concesioneze perimetrele ce urmează a fi exploatate unor companii.

 

mai multe, pe capital.ro