O țară europeană își schimbă legislația după moartea lui George Floyd. Ce măsuri va lua

0

În urma mobilizării împotriva rasismului în Statele Unite şi în lume, în Germania a reapărut o dezbatere cu privire la faptul dacă terminologia ”rasei” nu are ce căuta în Contituţia unei ţări, informează Afp, citată de news.ro.

Verzii (ecologişti), a doua forţă politică în ţară în intenţiile de vot, au fost primii care au sugerat, săptămâna aceasta, o modificare a Legii fundamentale de la 8 mai 1949 – pilonul Germaniei democratice – al cărei un conţinut este marcat de voinţa de a se opune în mod radical persecuţiilor minorităţilor de către nazişti.

”A venit timpul să uităm rasism, toţi, împreună”, a proclamat liderul Verzilor, Robert Habeck, într-un editorial comun, publicat în ziarul de stânga Tageszeitung.

”Un semnal în acest sens ar fi suprimarea termenului «rasă» din Legea fundamentală”, a propus el, în urma multor manifestaţii care denunţă discriminările şi îi aduc un omagiu lui George Floyd.

În ceea ce privește modificările, acestea ar urma să cuprindă pasajul incriminat din Constituţia germană, mai exact articolul 3, potrivit căruia ”nimeni nu trebuie să fie discriminat şi nici privilegiat din cauza sexului său, al ascendenţei sale, rasei sale, limbii sale, patriei sale şi originii sale, a credinţei sale, opiniilor sale religioase sau politice”.

Ecologiştii consideră că ”nu există «rase», există fiinţe umane”. Iar Constituţia redactată după război rămâne impregnată de o viziune raisală şi biologistă a finnţelor umane, moştenită din secolul al XIX-lea, în prezent depăşită.

Această revendicare, susţinută de mulţi ani de stânga, a reapărut deja în februarie, după atentatul rasist de la Hanau, unde un german a ucis nouă persoane de origine străină.

Inclusiv Angela Merkel „este deschisă unei asemenea dazbateri. Argumentele pe care le auzim de o parte şi de alta ne fac să reflectăm”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert.

El a evocat înscrierea acestui termen în contextul istoric postbelic. ”Autorii Constituţiei au emis un semnal foarte clar, după anii de manie rasială care ne-au aruncat ţara şi întregul continent într-o nefericire fără nume,” împotriva oricărei forme de rasism.

După unele tărăgănări, ministrul Justiţiei, Christine Lambrecht (SPD), s-a declarat, vineri, în favoarea retragerii termenului.

Apreciind că intrarea în vigoare a Legii fundamentale din 1949 era justificată, ea a apreciat că ”suntem în altă epocă azi, iar acest termen ar trebui să fie suprimat din Constituţia noastră”.
În această dezbatere, cotidianul conservator Die Welt scrie ironic că ”unii germani au făcut acum progrese atât de minunate încât consideră cuvântul «rasă» insuportabil (…). Cel puţin nu îşi trimit copilul la şcoală cu mulţi arabi şi turci, ci într-un loc în care găsesc aceeaşi etnicitate ca a lor. Şi asta exact ceea ce trebuie să se schimbe”.

Cu toate acestea, obstacolele în calea unei astfel de modificări sunt importante. Orice modificare a legii fundamentale necesită o majoritate de două treimi în Parlament.