x


  • EUR
    4.8316
    USD
    4.0780
string(16) "instant-articles"

O ţară vecină României stă pe un munte de bani!

Depozitele de litiu estimate din Serbia sunt cele mai mari din Europa.

Autor: Mihai Voican | Sursa: Capital.ro | Publicat: 30.08.2019, 8:13

O ţară vecină a descoperit că stă pe o veritabilă mină de aur, care valorează miliarde de dolari. Este vorba despre o rezervă de câteva sute de milioane de tone dintr-un metal rar, aflat la mare cerere în tehnologia modernă, fiind folosit pentru fabricarea bateriilor pentru telefoanele mobile sau maşinile electrice.

 

Geologii au început să exploreze dealurile din apropierea râului Jadar din Serbia în căutarea unui metal care a devenit omniprezent în tehnologia modernă: litiul, iar o eventuală descoperire ar putea permite ţării vecine să devină un nou front european în lupta economică cu Asia, transmite Bloomberg. Analiştii de la BloombergNEF estimează că cererea de litiu va creşte de opt ori în următorii 11 ani.

 

Depozitele estimate din Serbia sunt cele mai mari din Europa, iar apetitul pentru acest material care este utilizat în producţia de baterii necesare pentru telefoane mobile şi automobile electrice a determinat o serie de mari companii din industria minieră, precum Rio Tinto Group, să studieze viabilitatea extragerii acestor depozite.

 

În luna februarie a acestui an, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a apreciat că aceasta este „una din cele mai mari speranţe pentru Serbia” şi a cerut companiilor să urgenteze lucrările pentru a demara producţia.

 

Articolul integral pe CAPITAL