x


  • EUR
    4.7432
    USD
    4.2921
string(16) "instant-articles"

Oameni-cheie ai președinției României a Consiliului UE

România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, iar presiunea este deja ridicată.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 04.01.2019, 8:29

Iată românii cheie pe care trebuie să le cunoașteți la Bruxelles:

 

Luminița Odobescu

 

Odobescu este reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană și este conștientă de dificultățile întâmpinate. “Ne vom confrunta cu multe provocări”, a declarat Odobescu pentru Politico.eu, înainte ca România să preia președinția. “Fereastra legislativă este destul de limitată, în timp ce avem o mulțime de dosare importante pe masă”. Ea a promis că președinția română va fi “gata și angajată” să înceapă lucrul la viitoarele relații dintre Marea Britanie și UE. Diplomat cu expertiză în domeniul energiei, uniunii economice și monetare, fiscalitate și comerț (a condus negocieri pe marginea acestor probleme în timpul discuțiilor de aderare a țării), Odobescu are o experiență îndelungată în privința relațiilor cu Bruxelles-ul.

 

Corina Crețu

 

Corina Crețu este comisarul european pentru politică regională, fapt care o face extrem de influentă în țările care sunt beneficiar net al fondurilor UE pentru dezvoltare, inclusiv România. Ea este membră a Partidului Social Democrat (PSD), partid aflat la guvernare. În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European și deputat în Parlamentul European, conexiunile sale la Bruxelles sunt destul de bune. Probabil că va juca un rol important în culise pe durata președinției României în UE. Crețu face parte, de asemenea, din vechea gardă a liderilor PSD și este în opoziție cu lideri actuali ai partidului său, reuniți în jurul controversatului Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților din România. Criticile sale accentuate și frecvente aduse incapacității guvernului PSD de a utiliza fondurile UE sunt preluate în mod obișnuit de către mass-media de opoziție din România.

 

În timpul președinției țării UE, Corina Crețu este de așteptat să fie un aliat util președintelui Klaus Iohannis, fost lider liberal, care se opune, de asemenea, cu înverșunare lui Dragnea.

 

Achim Irimescu

 

Fostul ministru al agriculturii, Irimescu este omul de bază pentru politica agricolă în cadrul președinției române. Una dintre sarcinile cheie ale echipei sale va fi finalizarea reformei legislației generale a UE privind produsele alimentare – legislația privind modul în care companiile producătoare publică informații despre produsele lor.

 

Irimescu, în vârstă de 60 de ani, va trebui de asemenea să se confrunte cu Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură, în ceea ce privește propunerea acestuia de revizuire a politicii agricole comune. Irimescu a condus echipa României pentru politici agricole la reprezența permanentă la UE, începând din 2017. De asemenea, el servește drept reprezentant al țării la Comitetul special pentru Agricultură (SCA), unul dintre cele mai influente organisme agricole din cadrul Consiliului UE.

 

mai multe, AICI