„Oamenii de afaceri se vor gândi din ce în ce mai mult să PLECE din țară!”

Angajatorii critică intenția ministrului de Finanțe privind taxa de solidaritate de 2%.

 

În plus, sunt nemulțumiți că nu sunt consultați atunci când vine vorba de măsuri fiscale și că sunt nevoiți să afle de la televizor intențiile Guvernului.

 

Dragoș Anastasiu, spune că astfel de măsuri anunțate seara la televizor nu fac nimic altceva decât să genereze neliniște în piață și ideea de lipsă de predictibilitate.

 

”Dacă îmi permit să preiau un limbaj de diplomat o văd cu îngrijorare (taxa de solidaritate n.r.). Nu o văd bine deloc, pentru că, în primul rând, nu cred că măsurile fiscale trebuie anunțate la televizor, al doilea lucru, nu cred că măsurile fiscale trebuie luate în octombrie pentru ianuarie, în al treilea rând, orice mișcare de acest gen, și am mai avut o avalanșă anul acesta, generează în piață neliniște, ideea de lipsă de predictibilitate, teamă, frică, etc.”

 

În opinia sa, toți patronii care au posibilitatea să-și mute afacerile în altă parte se vor gândi din ce în ce mai mult să plece din România.

 

”A anunța în mijloc de octombrie că vom avea diverse alte taxe de la 1 ianuarie este o chestiune care nu e acceptabilă, indiferent cum și în ce fel, decât printr-o maximă urgență, dacă vine o avalanșă pentru noi și trebuie să reacționăm într-un anumit fel. Nu așa poate să funcționeze un mediu de afaceri. Toți cei care vor avea posibilitatea să funcționeze în altă parte se vor gândi din ce în ce mai atent să funcționeze în altă parte, pentru că, vă spun, am trăit 15 ani în Germania – nu se întâmplă așa ceva, sub nicio formă”, mai spune Dragoș Anastasiu.

 

Dragoș Anastasiu are în total 750 de angajați.

 

”Fondul salarial la noi este cam 30% din cifra de afaceri, din rulajul pe care-l avem. Dacă avem un rulaj de 150 de milioane de euro la nivelul tuturor companiilor, discutăm de un fond salarial de 50 de milioane de euro. Dacă aplicați 2% din acest fond ajungeți la 1 milion de euro. Nu discutăm despre a scoate din buzunar 2 lei și a ne cumpăra un cornet de semințe. Eu nu sunt o firmă mică, dar nicio firmă foarte mare. Gândiți-vă că sunt companii cu 7.000, 10.000 de angajați. În Camera de Comerț romnâno-germană, pe care o conduc cu mândrie, avem cei mai mari angajatori în România. Discutăm despre Continental, despre Kaufland, discutăm despre firme care sunt la nivelul de mult peste 10.000 de angajați. Deci nu e o joacă. Și nu ne putem permite să abordăm în acest fel”, a mai spus Dragoș Anastasiu.

 

Vă reamintesc, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a venit cu precizări despre această taxă. El spune că nu este una suplimentară, ea fiind plătită și până acum – fiind la nivelul de 0,25%. Ionuț Mișa a evitat să le spună jurnaliștilor că această taxă se majorează la 2%.

 

În actuala formă va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018.

 

Potrivit ministrului 90% din banii proveniţi din această taxă vor fi direcţionaţi către bugetul de stat, din care vor fi acoperite diverse solicitări bugetare.

 

Restul de 10% vor fi folosiţi pentru susţinerea angajaţilor care se pot confrunta cu probleme precum intrarea în insolvenţă a angajatorului.

 

Ministrul Ionuț Mișa a precizat că angajatorii nu vor fi afectaţi, în contextul în care nivelul contribuţiilor va scădea de anul viitor.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed