OCDE: Pierderile din criza creditelor vor totaliza 350-420 miliarde dolari

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care estimase până în prezent că nivelul costurilor crizei creditelor va fi de 300 miliarde dolari – pierderi şi deprecieri ale activelor -, a anunţat că a renunţat să ia în calcul preţul de piaţă, în locul valorii contabile a activelor şi că foloseşte estimări privitoare la rate de recuperare de 40-50% raportat la valoarea activelor. „Părerea noastră este că un nivel al pierderilor estimat la 1.000 miliarde dolari poate fi un element care să îi inducă pe deplin în eroare pe jucătorii de pe pieţe”, a spus şeful comitetului pentru pieţe financiare al OCDE, Thomas Weiser.

FMI anunţase săptămâna trecută, într-un raport bianual despre stabilitatea pieţei financiare, că pierderile şi deprecierile de active din actuala criză a creditelor au atins nivelul de aproape 1.000 miliarde dolari.

Alţi oficiali ai OCDE au spus că un nivel de 1.000 miliarde dolari include multe alte pierderi, care fac parte din activitatea normală de pe pieţe şi nu au legătură cu criza creditelor, în condiţiile în care o altă estimare, mai atentă, a FMI a indicat că pierderile vor fi de 480 miliarde dolari.

Weiser a spus că „nivelul de 1.000 miliarde la care se referă FMI” a fost discutat şi cu alţi jucători de pe piaţă, la o reuniune de luni dintre reprezentanţi ai OCDE, ai băncilor, ai agenţiilor de evaluare financiară şi ai auditorilor. „Este puţin artificial”, a estimat Weiser.

OCDE a afirmat că estimarea sa este realistă, întrucât nu se mai bazează pe valorile de piaţă, care în actuala conjunctură ar putea atribui valoarea zero unor anumite active, care în cele din urmă ar putea să nu fie chiar atât de lipsite de valoare, a precizat şeful comitetului pentru pieţe financiare al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. „Este important ca aceste date să devină publice, pentru a induce un nivel mai ridicat de realism dezbaterii internaţionale pe această problemă”, a adăugat Thomas Weiser.

Bancherii ce au luat parte la reuniunea de luni au admis că va fi nevoie de 12-18 luni pentru a şterge din sistem urmele crizei generate de prăbuşirea pieţei ipotecare americane cu grad mare de risc, a mai spus Weiser, care este şi director general pentru politică economică şi pieţe financiare în ministerul austriac de finanţe.

Potrivit declaraţiilor unor oficiali, sectorul privat a fost reprezentat la şedinţă de oficiali ai unor grupuri bancare ca Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale, Swiss Re, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland şi Barclays.

La reuniune au participat şi reprezentanţi ai agenţiilor de evaluare financiară Fitch, Standard and Poor’s şi Moody’s, ca şi ai companiei de consultanţă de afaceri PriceWaterhouseCoopers.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed