Previziunile pentru economiile avansate se îmbunătăţesc, inclusiv pentru Europa

0

Însă încetinirea multor economii emergente determină ca la nivel global, creşterea să fie mult mai lentă, se arată în cel mai recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, ce reuneşte cele mai dezvoltate state.

 

„Concluzia este că economiile avansate au o rată de creştere superioară faţă de cele emergente”, a declarat pentru Reuters economistul şef, Pier Carlo Padoan.

 

Printre economiile avansate, SUA va obţine în acest an o creştere de 1,7%, estimează organizaţia, în scădere faţă de prognoza făcută în luna mai, de 1,9%.

 

Graţie programului de stimulare financiară iniţiat de banca centrală, Japonia este în curs de a obţine o creştere în acest an de 1,6%.

 

În acelaşi timp, Europa, care a fost sub spectrul recesiunii în ultimii ani dă semne de revenire, cu Franţa şi Germania care au anunţat rezultate pozitive, determinând OECD să-şi îmbunătăţească estimările pentru ele.

 

În viziunea organizaţiei de cooperare economică, economia franceză va avansa cu 0,3% în 2013, iar Germania, ce mai mare economie europeană, va termina anul cu un plus de 0,7%. Aceste estimări sunt net superioare comparativ cu prognozele de primavără care indicau o scădere de 0,3% în cazul Franţei, respectiv o majorare de 0,4% pentru Germania.

 

În afara zonei euro, Marea Britanie este cotată cu o majorare economică de 1,5%, în creştere faţă de estimarea de primăvară de 0,8%.

 

Deşi principalele economii ale lumii îşi reiau expansiunea, încetinirea din cele emergente aduce o reducere a estimărilor la nivel global, se arată în raportul OECD. Excepţia o constituie China, a cărei economie urmează să performeze mai bine până la sfârşitul anului fiind cotată la 7,4% pentru 3013.

 

Odată cu inversarea trendului în SUA şi accelerarea creşterii economice, OECD spune că este de aşteptat ca FED să încetinească ritmul de achiziţie de obligaţiuni, principala măsură excepţională prin care banca centrală ajuta economia.

 

În zona euro, OECD consideră că BCE trebuie să menţină ratele mici ale dobânzilor pentru a sprijini redresarea economiilor europene.

 

Cu economia italiană aşteptată să scadă cu 1,8% în acest an, Padoan spune că ţările supra-îndatorate din sudul Europei au nevoie în continuare de politici monetare strânse pentru a-şi reveni.