Ofertă de nerefuzat pentru viitorii studenți de marină

Cum febra admiterii a cuprins întreaga țară, este important ca tinerii să afle primele detalii ale acestei oferte, care sună extrem de interesant. Este știut, ofițerii de marină comercială câștigă bine și de aceea un număr mare de tineri se îndreaptă în fiecare an către instituțiile de educație de marină din Constanța. În anul 2016 oferta educațională în acest domeniu s-a diversificat, a apărut o șansă nouă pentru tinerii români, aceea de a face anul I în Colegiul Nautic Român din Constanța și apoi anul II într-un institut de marină din Anglia. Însă începând cu 2019 oferta s-a îmbunătățit semnificativ, acum românii pot studia integral în Anglia, nu plătesc taxe de studii și li se asigură practica îmbarcată. Stăm de vorbă cu conf. dr. Stelian Cojocaru, directorul Colegiului Nautic Român, care, veți vedea, ne dă vești foarte bune.

 

FS: Spuneți-ne dacă până acum a fost posibil ca un student român să urmeze integral cursurile unei instituții de marină din Anglia?

 

SC: Până în 2019 nu a fost posibil, iată de ce:  ești admis într-o școală britanică de marină numai dacă școala respectivă garantează autorității navale engleze că îți asigură un loc de practică. Este un lucru binecunoscut faptul că Anglia are unul din cele mai puternice registre de nave comerciale din lume (câteva mii de nave) iar legea de pavilion îi obligă pe proprietarii acestora să găzduiască un număr de cadeți anual, proporțional cu tonajul navelor, însă doar cetățenii și rezidenții britanici pot beneficia de acest sistem. Studenții străini pot aplica la o instituție britanică de marină doar prin instituțiile din țara lor care dețin o franșiză aprobată de autoritatea navală engleză, doar pentru anul final și doar cu practica asigurată de instituția care deține franșiza.

 

FS: Cum s-a derulat parteneriatul Colegiului Nautic Român cu South Shields Marine School până acum?

 

SC: Din anul 2016 Colegiul Nautic Român deține franșiza anului I de studii de la South Shields Marine School, cea mai veche instituție de marină din Anglia. De atunci noi recrutăm anual studenți români pe care îi pregătim în anul I la sediul nostru din Constanța, apoi studenții se mută în Anglia, unde fac anul al II-lea. Apoi urmează voiajele de practică (15 luni este standardul britanic) iar la final studenții dau examen de brevet (scris și oral) cu autoritatea lor navală (UK MCA) și primesc un brevet britanic de ofițer, punte sau mașină, fiecare ce a ales. Din anul 2016 și până acum Colegiul Nautic Român s-a ocupat de voiajele de practică.

 

FS: Care este noutatea?

 

SC: South Shields Marine School a obținut aprobarea de a școlariza integral studenți români (2 ani teorie plus 15 luni practică), asumându-și acordarea de finanțare pentru taxa celor 2 ani de studii teoretice și garantarea locurilor de practică, cu mențiunea că studenții sunt plătiți la bordul navei cu 400 euro pe lună, sau mai mult, în funcție de tipul navei.

 

FS: Cum a apărut această șansă pentru studenții români?

 

SC: Această șansă s-a construit, nu a apărut din senin. Sunt 3 serii de studenți români care derulează, începând cu 2016, programe în sistem 1+1 (anul I în România, anul II în Anglia) iar prestația lor a fost foarte bună. În iunie 2018 Autotitatea Navală a Angliei a auditat Colegiul Nautic Român iar raportul a fost favorabil. De asemenea, am organizat în parteneriat cursuri de trecere la brevete superioare și de reconversie profesională care, deși au avut un început timid, au marcat un interes pe piața românească pentru brevete și licențe britanice. Cu alte cuvinte, contextul creat în 3 ani muncă a fost favorabil trecerii la un alt nivel al colaborării cu South Shields Marine School. În ceea ce privește dislocarea de locuri de practică pentru studenții români, cred că ne-am aflat în locul potrivit, la momentul potrivit, pe fondul scăderii apetitului de a naviga al tinerilor britanici. Este norocul generațiilor viitoare de studenți români care vor opta pentru sistemul maritim englez. Îi așteptăm.

 

FS: Există restricții?

 

SC: Poate candida orice cetățean român indiferent de vârstă sau gen. Se iau în considerare mediile la matematică și fizică din liceu și se susține un examen scris și oral la limba engleză. Mai avem o sesiune de admitere pe 31 august, la sediul Colegiului Nautic Român din Constanța.

 

FS: Unde se pot găsi informații mai detaliate privind admiterea, costurile de transport și cazare, structura studiilor din Anglia, diploma și brevete obținute?

 

SC: Romanian Nautical College, pagina web și cont FB.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed