Oferta OMV Petrom: Brokerii spun că preţul minim de vânzare „e unul bun“, deşi pare mare

„Este un preţ bun din punctul de vedere al discount-ului faţă de preţul maxim  (0,46 lei / titlu), un preţ interesant din perspectiva preţului actual de piaţă (0,38) şi o invitaţie vizibilă atât pentru investitorii pe termen mediu, cât şi pentru speculatori“, consideră Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

 

Mihai Chişu crede că dorinţele ca preţul minim să fi fost sub 0,3% „sunt absurde. Toată lumea vrea să cumpere ieftin şi cu profit,  fără bătaie de cap, dar analiza preţului şi a pieţei arată altceva. 0,37 este un suport  important pentru piaţa acţiunilor OMV Petrom (simbol bursier SNP). Cine cumpără la acest preţ poate ţinti o creştere până spre rezistenţa de la 0,42, deşi cred că va fi mulţumit să vândă şi la 0,4 lei / acţiune“, explică Mihai Chişu.

 

„Preţul minim anunţat este un optim bun între interesele vânzătorului şi cele ale cumpărătorilor“, spune Adi Lupşan, directorul general adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest.

 

Adi Lupşan este tocmai brokerul care a estimat, acum o săptămână pentru Money.ro, că ordinele de subscriere la oferta Petrom vor fi de 0,35 – 0,37 lei / acţiune SNP. La ideea că preţul minim ar fi trebuit să fie sub 0,3 lei, brokerul de la Intercapital a reacţionat: „Hai să fim serioşi!“ „Reducerea  de 7% faţă de preţul de piaţă de dinaintea începerii ofertei se află sub marja de 10% la care sunt construite ofertele de obicei. Nu pot fi cârcotaş, doar pentru că nu mă aflu printre distribuitorii ofertei, când preţul minim stabilit este un preţ corect“, a adăugat Adi Lupşan.

 

Pe de altă parte, este deja acreditată ideea că Guvernul ar fi stabilit intenţionat un preţ minim prea mare, pentru ca oferta să nu se închidă cu succes şi să scape de acuzaţiile politice că dă prea ieftin petrolul ţării.

 

„Este un scenariu care nu pot să-l exclud cu totul, dar nici nu vreau să-l comentez, fiind politic. Este vorba şi de seriozitatea unui vânzător care se întâmplă să fie un guvern. Şi nu înţeleg de ce Guvernul ar face aşa ceva când are nevoie mare de bani. Mai este vorba şi de faptul că dacă oferta nu va avea succes, atunci privatizările prin bursă vor fi amânate cu cel puţin un an“, a mai spus directorul de la Intercapital Invest.

 

Administratorii de fonduri de investiţii şi-au exprimat vădit temerea că auspiciile total defavorabile pentru investiţii vor împiedica succesul ofertei. „„Cu siguranţă că oferta Petrom este în mare pericol să nu se termine cu succes. Pe toate bursele lumii, chiar pe marile pieţe, au loc operaţiuni de sell off (vânzări masive, disperate) de acţiuni mult mai atractive. De ce ar dori cineva acţiuni SNP de la Bucureşti“, se întreba, acum o săptămână, Nicolae Albu, directorul de investiţii al societăţii de administrare a investiţiilor Erste Asset Management România. , pentru Money.ro.

 

OFERTA

Guvernul ar încasa peste 2 miliarde de lei (circa 484 mil. euro) dacă ar vinde toate acţiunile puse în vânzare la preţul minim anunţat. La preţul maxim de 0,46 lei /acţiune, încasările ar fi de peste 600 de milioane de euro.

 

Investitorilor mici (persoane fizice) li s-a rezervat o tranşă de 15% din pachetul de 9,84% de acţiuni OMV Petrom (SNP) vândut  de  Stat prin oferta de vânzare secundară la BVB. Cealaltă tranşă, de 85%,  este destinată investitorilor mari, instituţionali, la final urmând să se stabilească câte un preţ separat pe fiecare tranşă şi să se facă alocarea acţiunilor. Potrivit prospectului de ofertă, aceasta se încheie cu succes dacă subscrierile depăşesc pragul de 80% din totalul acţiunilor oferite.

 

Pachetul minim care poate fi subscris, de 3.000 de acţiuni SNP, ar costa 1.110 lei (net de costurile de intermediere) la preţul de 0,37 lei / acţiune.

 

Peste pachetul minim de acţiuni se vor putea subscrie doar multipli de 1.000 de titluri. Subscrierea este posibilă prin cele câteva sute de agenţii ale Băncii Transilvania, Bancpost şi CEC Bank, ca şi prin casele de brokeraj BT Securities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital. Consorţiul este condus de banca rusă de investiţii Renaissance Capital. Oferta va dura până la 22 iulie, ora 12.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed