x


  • EUR
    4.7536
    USD
    4.3072
string(8) "justitie"

Oficial: Avem nevoie de inchisori noi

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri, la Constanţa, că este nevoie de un miliard de euro pentru construirea de noi penitenciare în ţara noastră, care să acopere actualul deficit de circa 11.000 de locuri, scrie Agerpres.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Agerpres | Publicat: 21.02.2015, 7:32

Potrivit lui Cazanciuc, pentru derularea unui astfel de proiect, cu fonduri de la bugetul naţional ori europene, este necesară organizarea de dezbateri publice pentru a afla dacă societatea românească este pregătită pentru aşa ceva.

‘Trebuie să fim realişti şi să vedem dacă, în momentul de faţă, societatea românească este pregătită să investească în următorii 3-5 ani, să înceapă un program de investiţii de un miliard de euro. Pentru că aceasta este nevoia reală, un miliard de euro pentru a construi mai multe penitenciare care să acopere deficitul de 10.000-11.000 de locuri în momentul de faţă. Asta înseamnă penitenciare noi, plus investiţii în penitenciare vechi, pentru a încerca să le aduci, să spunem, la limita demnităţii umane’, a afirmat Robert Cazanciuc, într-o conferinţă de presă.

Cazanciuc a menţionat că el şi ministrul Justiţiei al Italiei au demarat, anul trecut, un demers privind găsirea de fonduri europene pentru a se investi în penitenciare din Europa.

‘Încă de anul trecut am început un demers cu ministrul italian de Justiţie, pentru a găsi la nivel european fonduri europene pentru infrastructura de penitenciare, ca o formă de sprijin pentru cei care pot fi reintegraţi social. Sunt mai multe state europene care s-au alăturat acestui demers să-i spunem româno-italian. De ce România şi Italia? Pentru că noi avem cele mai multe condamnări la CEDO pentru lipsa condiţiilor decente din penitenciare. Nu suntem în situaţia altor state cum este Olanda care (…) au spaţii libere, a Spaniei care după dictatura lui Franco au închis toate penitenciarele şi au spus ‘ceea ce am trăit noi nu trebuie să mai trăiască nimeni niciodată’ şi au investit zeci de miliarde în reabilitarea infrastructurii’, a declarat Robert Cazanciuc.