Oficial BNR: Parlamentul pedepseşte băncile

0
Oficial BNR: Parlamentul pedepseşte băncile

Pe contul său de Facebook, Ionuţ Popescu, ministru al Finanţelor între decembrie 2004 şi august 2005, comentează adoptarea legii conversiei creditelor în franci elveţieni.

„După trepidațiile în care au intrat partidele și parlamentul atunci când la legea conversiilor a fost introdus pragul de 250.000 CFH și 50% din venituri, putem bănui că legea a fost inițiată de și pentru ei. Acum aflăm că sunt doar 200 de împrumuturi de peste 250.000. Trebuie să fie foarte interesantă lista celor 200, dacă au avut puterea de a iniția o lege și de a obține votul unanim în Parlament…”, scrie Ionuţ Popescu.

 

Un răspuns la acest mesaj a venit din partea lui Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară din BNR. Acesta afirmă că este vorba de mai mult de 200 de credite de peste 250.000 de franci elveţieni şi spune că BNR va da publicităţii cifrele exacte.

 

În înţelepciunea lor, politicienii au şi explicat asta (şi au votat unanim!!!): pentru că băncile i-au înşelat pe clienţi, nu le-au spus destul despre riscul valutar, şi de aceea trebuie pedepsite – inclusiv pentru creditele de, să spunem, un milion de franci pentru a cumpăra acţiuni la Transelectrica. Bietul client a fost înşelat de banca, nu-i aşa, veroasă. Iar asta este atât de limpede, că nici nu mai e nevoie de un judecător care să constate înşelătoria – o poate face foarte bine şi Parlamentul…”, comentează Eugen Rădulescu.