Oficial Fed: Rezerva Federală ar putea efectua prima majorare a dobânzii cheie în martie

Banca centrală a SUA a convenit în decembrie să-şi încheie achiziţiile de active în martie şi a pus bazele pentru începerea majorărilor dobânzilor, măsuri considerate adecvate de toţi factorii de decizie ai Fed, chiar şi cei mai concilianţi.

Fed ”este într-o poziţie bună pentru a lua măsuri suplimentare, după cum va fi necesar, pentru a controla inflaţia, inclusiv permiţând reducerea pasivă a bilanţului, creşterea dobânzii de politică monetară şi ajustarea momentului şi ritmului creşterilor ulterioare ale dobânzii de politică monetară”, a spus Bullard în observaţiile pregătite pentru CFA Society din St. Louis.

O creştere iniţială dobânzii ar putea fi aprobată ”încă de la şedinţa din martie… Creşterile ulterioare ale dobânzilor din 2022 ar putea fi devansate sau amânate în funcţie de evoluţia inflaţiei”, a spus Bullard.

Proiecţiile emise în decembrie de Fed au arătat că jumătate dintre factorii de decizie ai băncii centrale se aşteaptă că vor fi necesare creşteri de trei sferturi de punct procentual în acest an.

Inflaţia se situează acum la un nivel de peste două ori ţinta de 2% a Fed, iar Bullard a spus că ”şocul” inflaţionist experimentat de ţară înseamnă că banca centrală ar trebui să-şi poată îndeplini obiectivele de ţintire a inflaţiei pentru următorii câţiva ani.

Schimbarea politicii din decembrie a venit exact în momentul în care varianta Omicron a coronavirusului începea să crească ratele zilnice de infecţie. Dar Bullard a spus că nu crede că valul actual de cazuri va devia direcţia economiei Statelor Unite sau a Fed.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri